• Početna>
  • Vesti>

KBC Kosovska Mitrovica: Besplatni preventivni pregledi u nedelju za decu i odrasle

Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica ponovo vrši besplatne preventivne preglede za sve građane, uključujući i najmlađe, u nedelju, 26. maja.

Prema rečima direktora KBC Kosovska Mitrovica, dr Zlatana Eleka, pored redovnih preventivnih pregleda za odrasle, po prvi put biće biće organizovani preventivni fizijatrijski pregledi za decu predškolskog i školskog uzrasta. Takođe, biće vršeni i pulmološki, zatim pregledi štitne žlezde, prostate, ali i laboratorijski pregledi.

„Kod nas će se ti pregledi raditi na kožnom odeljenju, gde nam je trenutno izmeštena fizijatrija i biće samo za decu predškolskog i školskog uzrasta, bez obzira da li poseduju knjižicu ili ne. Za to nije potreban nikakav specijalistički uput. U zavisnosti od nalaza fizijatra, istog dana, moći će da urade i druge pretrage – ako je potreban rendgen kičme, pregled ortopeda, a u toku sledeće nedelje moći će da urade ostale specijalističke preglede bez ikakvog zakazivanja“, navodi Elek.

Po prvi put obavljaće se i pulmološki pregledi na grudnom odeljenju.

„Za sve stanovnike koji žele da pregledaju svoja pluća ili imaju problema sa plućima, biće odrađen klinički pregled od strane pulmologa, odrađena kompletna krvna slika i, ukoliko pulmolog smatra i ima neki nalaz, biće urađen rendgenski pregled pluća istog dana. Rendgenski pregled pluća biće rađen i svima onima koji imaju više od 50 godina i duže od 30 godina pušačkog staža“, naglašava Elek.

I centralna laboratorija će biti aktivna u nedelju. Za sve žene biće rađen status hormona štitne žlezde (T3 i T4 i TSH), dok će muškarci moći da provere prostatu putem PSA testa.

„Svi koji imaju sumnjive nalaze ili nisu nalazi u granicama referentnih, odnosno fizioloških granica, biće pregledani od strane interniste i od strane urologa već u ponedeljak, takođe bez ikakvog zakazivanja. Smatramo da ovakvom akcijom Ministarstva zdravlja pomažemo našem stanovništvu u smislu da imamo adekvatan skrining. To je naročito bitno za pravilan razvoj dece predškolskog i školskog uzrasta, jer imamo mnogo dece sa problemima kičme, ravnih stopala, itd. Ovim pregledom ćemo uspeti da preveniramo niz drugih oboljenja i uticaćemo bitno na poboljšanje kvaliteta zdravlja našeg stanovništva, ako otkrijemo bolest na samom početku“, dodaje Elek.

Precizirao je da ova akcija ima za cilj rasterećenje zdravstvenog sistema u Kosovskoj Mitrovici, omogućavajući građanima da bez čekanja obave svoje preventivne preglede i naglasio da je to naročito značajno za zaposlene, koji zbog obaveza na radnom mestu ne stižu da budu pregledani, kao i za one koji nemaju rešeno pitanje zdravstvenog osiguranja ili spadaju u kategoriju najugroženijih.

Napomenuo je da je ovu uslugu prošle nedelje iskoristilo 192 sugrađana.

Preventivni pregledi će se obavljati u periodu od 8.00 do 17.00 časova, a svi zainteresovani pozvani su da iskoriste ovu priliku, kako bi doprineli očuvanju zdravlja.

Comments

Pročitaj još