• Početna>
  • Vesti>

U okviru akcije Euromelanoma Day, u Mitrovici pregledano 30 pacijenata

Foto: Radio Mitrovica sever

U okviru akcije Euromelanoma Day, Zavod za zdravstenu zaštitu studenata (Studentska poliklinika) u Kosovskoj Mitrovici organizovao je danas besplatne dermoskopske preglede mladeža i ostalih pigmentnih promena na koži za sve zainteresovane građane koji su ove godine po prvi put, pregled mogli da zakažu i elektronskim putem. Prema rečima dermatovenerologa prof. dr Milijane Relić, u okviru akcije je pregledano 30 ljudi, od toga devetoro studenata.

“Pregledani pacijenti su imali od 16 do 82 godine. Šest pacijenata je upućeno hirurgu zbog sumnjivih promena, da bi se hirurški uklonili i histopatološki pregledali. Nekoliko pacijenata tražilo je savet/preporuku za hiruršku terapiju benignih tumora ili mladeža koji su lokkalizovani na “nezgodnim” delovima tela, gde su podložni stalnom pritisku i iritaciji, ili su primetili neke promene na prethodno postojećim pigmentim lezijama. Nekoliko pacijenata se ponovo odazvalo ovoj akciji, želeći da se njihove pigmentne promene prate dermoskopski bar jednom godišnje” izjavila je dr Relić.

Uvođenje elektronske prijave donekle je otežalo realizaciju same akcije, ali je ona uprkos novinama sa kojima se i građanstvo i organizatori susreću po prvi put, izvedena odlično.

“Smatram da su ovi pregledi za naše građane, a vaše slušaoce jako važni i nadam se da ćemo i naredne godine moći da učestvujemo u Euromelanoma day akciji i imati sličan, ako ne i bolji odaziv zainteresovanih pacijenata” dodala je prof. dr Relić.

Akcija Euromelanoma Day organizuje se u velikom broju gradova, kako u Srbiji, tako i širom Evrope.

Comments

Pročitaj još