• Početna>
  • Vesti>

Redakcijski sastanak lista “Jedinstvo” na otvorenom: Radićemo iz svojih kuća, mi alternativu nemamo

Foto: Radio Mitrovica sever

Redakcija lista „Jedinstvo“ održala je kolegijum na otvorenom, ispred zgrade u kojoj su se do danas nalazile prostorije ovog najstarijeg srpskog medija na Kosovu, koji ove godine puni 80 godina.

List “Jedinstvo” dobio je usmeni nalog o iseljenju od izvesnog Ekrema Pecija koji se predstavlja kao navodni vlasnik prostorija u Ulici kralja Petra u Kosovskoj Mitrovici, u kojima se ova redakcija nalazi. Kako tvrdi direktorka preduzeća „Panorama –  Jedinstvo“ Rada Komazec, usmeni nalog prate i pretnje kosovskom policijom, specijalnim jedinicama i hapšenjima. Uprkos tome što zaposlenima u „Jedinstvu“ niko nije dostavio zvaničan nalog sa naredbom o iseljenju, niti je iko bilo kakvim vlasničkim listom, dokazao svoja prava nad ovom nekretninom, redakcija na čelu sa glavnom i odgovornom urednicom Radom Komazec, odlučila je da napusti ovaj objekat iz bezbednosnih razloga, kako niko od radnika ne bi sutra, kada rok za iseljenje ističe, bio izložen bilo kakvoj opasnosti ili neprijatnosti.

„Navodni vlasnik nas je još jednom kontaktirao i najavio da je izbacivanje sutra u 10h ukoliko se ne napuste prostorije. Predstavnici Kfora su danas dolazili  da zakažu sa nama sastanak za sutra… Mi nemamo alternativu osim održavati redakcijske sastanke pod vedrim nebom“ rekla je Komazec.

Istakla je da njima kao pravnom subjektu do danas niko nije doneo nalog o iseljenju.

„Nikakav upravni postupak nije vođen protiv nas, niti smo dobili bilo kakav nalog. Navodni vlasnik je zvao telefonom, rekao da će on sutra doći uz asistenciju policije zapleniti imovinu i izbaciti sve koji se budu zatekli u prostorijama“.

Obraćajući se kolegama, Komazec je podsetila da je ovo drugi put da „Jedinstvo“ ostaje bez krova nad glavom. Prvi put 1999. i sada, 25 godina kasnije.

„Šta da vam kažem mi smo sada održali kolegijum i naši novinari su saglasni da izdržimo, da opstanemo, da rade u kućnoj atmosferi. To će naravno ometati njihove porodice, ali mi alternativu nemamo“ kaže Komazec i najavljuje da će  i sledeći kolegijum redakcije biti održan na otvorenom, sutra u 11h.

Navela je da sadašnji novinari „Jedinstva“ imaju obavezu prema mnogobrojnim generacijama koje su list gradile ali i čitale osam decenija, da ga i u ovim preteškim okolnostima sačuvaju.

„Isti prognani – isti progonitelj. Naš list deli sudbinu našeg naroda. On nije običan informativni glasnik. On je čuvar jezika, pisma,  kulture i srpskog identiteta“ dodala je Komazec.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović rekao je da je čak i za kosovske prilike nestvarno da se neko iseljava usmenim nalogom.

“I za kosovske prilke je nestvarno da se “Jedinstvo” iseljava usmenim nalogom, pretnjom katancem na bravu, pretnjom ljudima koji bi se tu eventualno našli, a da pritom ne postoji nijedan pisani trag odnosno rešenje koje se odnosi na list “Jedinstvo” odnosno na izdavača lista da treba da se iseli. To je nestvarno, to je nešto što mi ne prihvatamo, sa čime ne možemo da se mirimo” rekao je Brajović i dodao da se ovo postupanje prema “Jedinstvu” može nazvati samo nasiljem.

“Moraju se braniti principi. Redakcija mora da ima svoj prostor i ona može biti iseljena samo nekim mehanizmom pravnog sistema, čiji god on bio i kakav god bio, ali je nemoguće da se telefonskim nalozima nekom preti iseljenjem” naglasio je Brajović.

Grupa medijskih radnika koji izveštavaju na srpskom jeziku, okupila se 15. maja u  redakciji lista “Jedinstvo” kako bi dala podršku radnicima ove medijske kuće koja se našla u situaciji da nakon 25 godine, još jednom bude prinudno iseljena.

Ovo je drugi put da je “Jedinstvu” navodni vlasnik postavio rok za iseljenje. Prvi je istekao 15. maja, kada je ovaj protest organizovan.

Comments

Pročitaj još