• Početna>
  • Vesti>

MOS: Srbija u skladu sa politikom vojne neutralnosti sprovodi proces jačanja vojske, takvi koraci ne predstavljaju pretnju bilo kome

Foto: Ilustracija, Vojska Srbije, zvanični sajt

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je opremanje Vojske Srbije savremenim sistemima naoružanja i vojne opreme, planski i kontinuirani proces koji proističe iz strateškog opredeljenja naše zemlje da ojača svoju odbranu prvenstveno kao instrument odvraćanja od potencijalne oružane agresije. 

“Ministarstvo odbrane stoga odbacuje apsurdne i maliciozne tvrdnje takozvanog premijera privremenih prištinskih institucija u kojima je naoružavanje Vojske Srbije doveo u vezu sa eskalacijom situacije u regionu” navedeno je u saopštenju MOS.

U tekstu se dalje naglašava da Srbija, kao suverena i međunarodno priznata država, u skladu sa politikom proklamovane vojne neutralnosti , otvoreno i transparentno sprovodi proces jačanja svoje vojske izražavajući, pri tome, jasan stav da takvi koraci ne predstavljaju pretnju bilo kome u okruzenju.

“U prilog tome govori i činjenica da je Republika Srbija članica i kontributor regionalnih inicijativa koje se bave kontrolom naoružanja. S druge strane, Aljbin Kurti i njegova privremena administracija, protivno odredbama Revolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i drugim međunarodnim pravnim aktima vrši naoružavanje sopstvenih ilegalnih vojnih formacija čija je jedina namena etničko čišćenje preostalog srpskog naroda u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija” zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, kosovski premijer je na konferenciji u Londonu poručio da pojačano naoružavanje Srbije pokazuje da ona teži ka eskalaciji situacije. Kosovski premijer je podvukao pretnju Rusije i Srbije navodeći da dok Kosovo sarađuje u svim sferama sa svojim partnerima, Srbija sarađuje sa Rusijom, Kinom i Iranom.

Comments

Pročitaj još