• Početna>
  • Vesti>

Crveni krsta Sremskih Karlovaca priprema se zadoček dece sa Kosova

Crveni krst Sremski Karlovci

Nakon sedmice prepune aktivnosti povodom Nedelje Crenog krsta koja se na čitavoj teritoriji Srbije obeležava od 8. do 15. maja, ta humanitarna organizacija u Sremskim Karlovcima priprema se za još jedan veoma važan zadatak, koji spada u tradicionalne.

Kako saznajemo od sekretara Crvenog krsta Sremskih Karlovaca Marine Fodor, od 3. do 6. juna ova organizacija ugostiće decu sa Kosova. Osamnaest srednjoškolaca i učenika starijih razreda osnovne škole sa vodičima iz Gračanice biće smešteno u Ekološkom centru „Radulovački“ koji rado otvara vrata gostima sa KiM. Dok još uvek priprema program njihovog boravka u Sremskim Karlovcima,

Marina Fodor poziva sve koji su u prilici da daju doprinos da đaci sa Kosova provedu u gostima četiri dana što je moguće lepše.

Značiće nam puno svaki vid pomoći, ali bi nam najviše odgovaralo kada bi za decu oni koji to mogu, snosili troškove ishrane, kao što će to učiniti vlasnik adrenalin parka na Stražilovu poslednjeg dana njihovog boravka kod nas – kaže Marina Fodor. – Organizovaćemo im program kojim je obuhvaćen obilazak znamenitosti Sremskih Karlovaca, odlazak u Novi Sad i posetu Petrovaradinskoj tvrđavi, a sva je prilika da će ovog puta otići i u Zrenjanin.

Tokom boravka dece sa Kosova u Karlovcima Crveni krst će održati i godišnju Skupštinu uz učešće predstavnika organizacija sa kojima ima uspostavljene bratske odnose, među kojima su pored Gračanice,  Vrnjačka Banja, Plandište, Bratunac i Mostar.

Po rečima Marine Fodor Nedelja crvenog krsta pod sloganom „Sačuvajmo humanost“ bila je prilika da se iskaže zahvalnost svima koji su pokazali tu osobinu, ali i nagrade onima koji su ih zaslužili. Nagrađeni su najbolji učesnici kviza „Šta znaš o zdravlju“, kao i pobednici konkursa „Krv život znaći“ u kom su prvi put učešće uzeli i predškolci.

Nisu zaboravljeni ni dobrovoljni davaoci krvi. Pokrajinska nagrada koja se dodeljuje školama koje doprinose afirmaciji i razvoju dobrovoljnog davalaštva ove godine pripala je i Karlovačkoj gimnaziji, a porimila ju je profesorka Dušica Begojev na svečanosti u zgradi Skupštine AP Vojvodine. Sa zadovoljstvom Marina Fodor kaže da je tokom minule sedmice održano i opštinsko takmičenje u Prvoj pomoći, u kom su prvi put učestvovali i „petlići“ – đaci drugog razreda osnovne škole.

Comments

Pročitaj još