• Početna>
  • Vesti>

Ističe rok za iseljenje lista “Jedinstvo”; redakciju posetili predstavnici UNMIK-a; skup podrške kolega

Foto: Radio Mitrovica sever

Grupa medijskih radnika koji izveštavaju na srpskom jeziku, okupila se danas u  redakciji lista “Jedinstvo” kako bi dala podršku radnicima ove medijske kuće koja se našla u situaciji da nakon 25 godine, još jednom bude prinudno iseljena.

Naime, pre sedam dana, ovoj redakciji obratio se advokat izvesnog Ekrema Pecija, koji tvrdi da ima pravo vlasništva nad prostorijama u ulici Kralja Petra I u Kosovskoj Mitrovici, a u kojima list “Jedinstvo” boravi još od 1999. godine. Naloženo im je da u roku od sedam dana napuste prostorije, a ukoliko se ogluše o nalog, zaprećeno im je prinudnim iseljenjem uz asistenciju policije.

Dati rok je danas istekao.

“Mi danas čekamo… Neizvesno je šta će da se desi. Mi jedino možemu da održimo kolegijume ispred zgrade. Mi nemamo kuda. Ovo je drugi progon “Jedinstva” za 25 godina” rekla je ovom prilikom direktorica preduzeća “Panorama Jedinstvo”, novinarka Rada Komazec.

Kaže da je ove prostorije na korišćenje “Jedinstvu”  dao tadašnji Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju.

 „Mi smo novembra 1999. isterani iz naših prostorija u Prištini, i mi smo praktično od tada ovde, u severnom delu, tj. u Kosovskoj Mitrovici. Naše radne prostorije, našu redakciju u kojoj se sada nalazimo, dobili smo od Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. Oni su kupili to tada od privatnog lica, Biševca, i nakon toga, zaista to je jako zamršeno, pojavljuje se čovek bez ikakvih papira“ kaže Komazec i napominje da lica koja su došla da im nalože da se isele nisu imala nalog sa iseljenje, niti su bilo kakvim dokumentom potvrdili vlasništvo nad spornim prostorom.

„Mi smo dobili samo obaveštenje njegovog advokata da mi moramo da se iselimo, da su oni to kupili od kosovske Agencije za privatizaciju“.

Komazec ističe da je navodni vlasnik prostora u komunikaciji sa njima bio jako neprijatan, da je pretio kako kaže hapšenjem, specijalnim policijskim jedinicama, da je tražio kiriju za prethodnih deset godina,  koliko se prema njegovim tvrdnjama ovaj prostor nalazi u njegovom vlasništvu.

Ovim povodom, danas je redakciju „Jedinstva“ posetio predstavnik UNMIK-a zadužen za ljudska prava koga su zaposleni obavestili o svemu što im se trenutno dešava, ali su ga istovremeno upoznali sa činjenicom da je „Jedinstvu“  1999. godine, uzurpirana kompletna imovina u Prištini.

„Ja ovde imam i dokaze šta je sve naše u Prištini. Mi imamo u Dardaniji (sada je to ulica Bila Klintona) 300 metara kvadratnih i to su kupili novinari „Jedinstva“ sopstvenim sredstvima. To je sve uzurpirano. Pisali smo i obraćali se još od 2005, 2006. godine najpre UNMIK-u, potom agencijama i svim nadležnim institucijama i nailazili na ćutanje , a tražili smo da nam oslobode deo prostora kako bismo se vratili u Prištinu“ kaže Komazec.

Prema njenim rečima, uzurpiran je i Dom štampe koji je „Jedinstvo“ koristilo, i sada se u tom objektu nalazi kosovska Vlada. Pored toga, uzurpirani su i štamparija, nova štamparija koja je bila u izgradnji u Kosovu Polju, više knjižara i trafika.

Dodaje da su sva dokumenta stavljena predstavnicima UNMIK-a na uvid te da su od njih zatražili da se angažuju i omoguće im povratak u Prištinu.  

„Mi nemamo alternativu. Predstavnik UNMIK-a je sve pribeležio, imali smo duži sastanak, pribeležio je ceo istorijat „Jedinstva“ i naše kuće, sve formalnosti, rekao je da će napraviti izveštaj i da će upoznati dalje i da ćemo, naravno, ostati u kontaktu“ rekla je Komazec.

Ističe da je strašan osećaj biti pred iseljenjem dva puta u 25 godina.

„Strašan osećaj je kada vas po drugi put progone. Jako je teško objasniti ljudima šta to znači. To je etničko čišćenje, uskraćivanje srpskom narodu prava na jezik, na pismo, na informisanje“, dodala je Komazec.

Foto: Radio Mitrovica sever

Podršku medijskim radnicima „Jedinstva“ dalo je i Udruženje novinara Srbije (UNS)  sa svojim ogrankom na Kosovu.

„Prisustvujemo jednom veoma teškom obliku ugrožavanja slobode medija, slobode informisanja, rada novinara, prava na izdavanje jedinog štampanog medija na srpskom jeziku na teritoriji Kosova“ ocenjuje sekretar UNS Nino Brajović.

„Bez ikakve preddokumentacije, bez ikakvog upravnog postupka, bez ikakvog izjašnjavanja bilo kog organa ili donošenja bilo kakvog rešenja da ovde „Jedinstvo“ bespravno koristi ovaj prostor, uz pretnje specijalnom policijom – to je ozbiljan incident koji bi trebalo da zabrine sve ljude u Kosovskoj Mitrovici, na Kosovu i Metohiji, u Prištini, Beogradu“ rekao je Brajović.

Napomenuo je da će UNS o svemu obavestiti Evropsku i Međunarodnu federaciju novinara, da bi se, kako je rekao „izbacivanje jedne redakcije potpuno bespravno, bez dokumentacije zaustavilo“.

Podsetio je da će se uskoro navršiti godinu dana od kako je srpskim štampanim medijima zabranjen ulazak na područje Kosova, što je jedinstven slučaj u svetu, ali da to ljude zadužene za ljudska prava, očigledno ne zabrinjava.

Nakon konferencije, okupljeni medijski radnici su u znak podrške kolegama, organizovali skup ispred zgrade u kojoj se ova redakcija nalazi i polaganjem kamera na zemlju, iskazali neslaganje i bunt zbog ovakvog postupanja prema medijima.

Comments

Pročitaj još