• Početna>
  • Vesti>

Svećlja na KZN u Severnoj Mitrovici: Kosovska policija pronašla oružje i vojnu opremu u Zvečanu, jedna osoba privedena

Foto: Radio Mitrovica sever

U današnjoj akciji Kosovske policije u više objekata u Rudaru na području opštine Zvečan, zaplenjena je veća količina oružja, municije, kao i vojna i policijska oprema, saopštili su večeras na koferenciji za medije kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja i direktor Kosovske policije Gazmend Hodža. Jedna osoba je tom prilikom privedena i odvedena na saslušanje. Svečlja je rekao da se radi o bivšem kosovskom policajcu. Na konferenciji održanoj u Regionalnoj policijskoj upravi Sever, prevod na srpski jezik nije bio obezbeđen,, a Svečlja je rekao da on ima poteškoća sa srpskim jezikom, ali da mu “ne manjka volje da govori za srpske medije”.

Objekti u kojima je naoružanje pronađeno nalaze se u blizini rudaračkog tzv. gvozdenog mosta.

Kako je rečeno na konferenciji, ova zaplena je povezana sa prethodnim zaplenama oružja u Banjskoj, a dovodi se u vezu sa kako je Svečlja naveo „grupama srpskih terorista Milana Radoičića“ i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.  

“Na osnovu informacija od strane informativne agencije i građana, kosovska policija je izvršila operaciju pretresa nekoliko zgrada i pronašla ratno naoružanje u blizini mosta u Zvečanu. Ovo je peta lokacija na kojoj je nakon pretresa pronađeno oružje u ovom delu Kosova. Pronađeno je 10 automatskih pušaka, plastični eksploziv, šok bombe, prsluci i vojne uniforme srpske vojske ali i delovi uniforme kosovske policije. Jedan osumnjičeni je priveden na informativni razgovor i u toku je istraga o ovom slučaju. Dalji tok istrage će pokazati detalje i dodao da je cilj svih institucija na kosovu da se bore protiv ovakvih slučajeva”, rekao je Svećlja.

Svećlja tvrdi da se već zna da se radi, kako on kaže, o planu da se napadne pre svega kosovska policija od strane terorističke grupe.

“Mi i dalje radimo da vidimo, da li ima još oružja i municije. Ova vrsta oružja bila je već ranije upotrebljavana, a znate, da su šok bombe bile česta pojava u ovom delu Kosova i izazivali su osećaj nesigurnosti kod građana ovde”, rekao je Svećlja.

Konfiskovano naoružanje i oprema su izloženi.

O tome šta je tačno zaplenjeno, na konferenciji za štampu je u izjavi datoj isključivo na albanskom jeziku, govorio direktor Kosovske policije Gazmend Hodža.

“U operaciji je zaplenjeno 1.588 komada municije, 10 pušaka, 62 ‘šok-bombe’, 1,5 kilograma plastičnog eksploziva, dvogled, četiri radio veze, 1 prigušivač, 33 napunjena šaržera i 8 praznih, 7 maski, panciri, jedna uniforma srpske vojske, deset uniformi Kosovske policije, odnosno gornji delovi, oprema za dron i rezervni delovi za oružje”, rekao je Hodža.

Zaplenjene su i radio veze, noževi, optički uređaji, ručna bomba, dogled, jedna kapa na kojoj piše „BIA“.

Foto: Radio Mitrovica sever

Nakon konferencije, Svečlja i Hodža su sa novinarima obišli lokacije na kojima je oružje pronađeno.

Posetu kosovskog ministra i direktora Kosovske policije obezbeđivao je veliki broj pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije.

Comments

Pročitaj još