• Početna>
  • Vesti>

Eparhija raško-prizrenska: Duboko smo razočarani zbog zabrane ulaska patrijarhu

Foto: Radio Mitrovica sever

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom sa dubokim razočaranjem primila odluku kosovskih vlasti kojom je zabranjen ulazak srpskom patrijarhu Porfiriju i episkopima u njegovoj pratnji na Kosovo, kako bi zajedno sa ostalim arhijerejima učestvovali u služenju Svete liturgije u Pećkoj patrijaršiji i svečanom otvaranju ovogodišnjeg sabora arhijereja SPC.

„Nažalost, ovo nije prvi put da se zabranjuje ulazak našem Patrijarhu i poseta Pećkoj patrijaršiji, drevnom istorijskom sedištu naše Crkve i 800 godina starom domu srpskih pravoslavnih arhiepiskopa i patrijaraha. Patrijarha Porfirija i naše arhijereje verni narod je očekivao sa radošću. Vernici su početak Svetog Arhijerejskog sabora u Pećkoj patrijaršiji videli kao snažnu podršku Crkve u našim nastojanjima da istrajemo na ovim prostorima u teškim vremenima“, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Dodaje se da su verska prava i slobode koje su potrebne srpskom narodu i Crkvi na Kosovu univerzalna prava koja se podrazumevaju u svakom društvu koje želi da počiva na vladavini prava.

„Onemogućavanje slobode na verska okupljanja, odsustvo slobode kretanja verskih velikodostojnika i prava na njihov pastoralni rad dodatno pokazuju alarmantno tešku situaciju u kojoj živi naš narod sa svojom Crkvom na ovom prostoru“, ocenjuju u Eparhiji.

Ističu da je glavni cilj Srpske pravoslavne crkve dobrobit svojih vernika i normalan suživot sa svim ljudima dobre volje na ovim prostorima.

„Tu poruku je Patrijarh srpski g. Porfirije redovno ponavljao kada bi god boravio na KiM ili govorio o njemu, naglašavajući uvek da svi ljudi treba da žive u miru i međusobnom poštovanju“, zaključuju iz Eparhije raško-prizrenske.

Comments

Pročitaj još