• Početna>
  • Vesti>

Crkva Sv. Trojice kod Peći ispisana grafitima verske mržnje

Eparhija Rasko Prizrenska

U selu Naklo kod Peći, crkva Sv. Trojice, koja se obnavlja, ispisana je grafitima diskriminatornog sadržaja sa religijskim motivima.

Lokalni sveštenik, kao i naknadno osoblje Eparhije Raško-prizrenske, u crkvi koju Eparhija obnavlja od 2020. godine, otkrili su ove nedelje, zaključno sa današnjim danom, ispisane grafite, među kojima su poruke, poput „Alahu Ekber“, te na albanskom: „Uklonite ovu crkvu odavde, samo muslimana ima tu!“, „Ne želimo crkve, želimo džamije!“, „Islam je jedina prava vera!“

Obnova crkve je započela 2020. godine kada su očišćeni porta i groblje, da bi se u kasnijoj fazi i ogradili. U međuvremenu postavljena je i stolarija, urađen novi krov na crkvi. Ove je godine obijen stari malter u unutrašnjosti crkve jer je ona bila spaljena u martovskom nasilju 2004 i ponovo omalterisana, uvedena je struja i urađen je ravnajući sloj.

Kako su nam potvrdi u Eparhiji raško-prizrenskoj, uz lokalnog sveštenika koji je prvi primetio poruke, predstavnik Eparhije je na teren otišao danas kako bi proverio stanje u crkvi, pre svega malter i kako je bilo već planirano, da odnese i prozore na popravku.

Dolaskom u crkvu zatekao je takođe grafite.

Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji kojoj smo se obratili za detalje i njihovu informaciju.

U ovom selu danas više ne žive Srbi, koji su svoje mesto napustili neposredno nakon rata i upravo oni, kako nam je rečeno u Eparhiji, danas u najvećem delu finansiraju obnovu svoje crkve. Oko 300 Srbija živelo je u selu Naklo kod Peći.

Comments

Pročitaj još