• Početna>
  • Vesti>

Danas ističe prelazini period od tri meseca za primenu pravilnika CBK o ukidanju dinara

Foto: Radio Mitrovica sever

Prelazni period od tri meseca za primenu pravilnika Centralne banke Kosova (CBK) kojim je utvrđeno da je evro jedino sredstvo gotovinskog plaćanja na Kosovu ističe danas. Prema Uredbi, za one koji je se ne budu pridržavali, slede kaznene mere.

U uredbi piše da se druge valute sem evra ne mogu koristiti na Kosovu kao vrednost čuvanja u fizičkom obliku ili na bankovnim računima, za obavljanje međunarodnih plaćanja, niti za devizne aktivnosti.

Prema planu CBK za početni period primene Uredbe o gotovinskom poslovanju, on ne bi trebalo da traje duže od tri meseca.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u izjavi od pre par dana, rekao da će o postupanju nakon isteka tromesečnog perioda, CBK biti instanca koja će odlučivati.

Međunarodna zajednica je od poćetka je apelovala na kosovske vlasti da odlože primenu Uredbe, kako bi se pronašlo rešenje za stanovništvo u srpskim sredinama koje je u velikoj meri finansijski oslonjeno na budžet Republike Srbije, te u skladu sa tim najviše i pogođeno ovkvom odlukom.

Ukidanje dinara iz platnog prometa na Kosovu tema je i briselskog dijaloga, koji se pod pokroviteljstvom EU, vodi između Beograda i Prištine. Za danas je najavljena još jedna runda dijaloga posvećena ovoj temi, za koju portparol EU Peter Stano kaže da se očekuje da bude i poslednja.

U prethodnih šest sastanaka nije postignut nikakav dogovor.

Comments

Pročitaj još