• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Važno je da se setimo razloga osnivanja EU, ostajemo na evropskom putu

Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je važno da se danas podsetimo razloga zbog koga je EU nastala i osnova na kojima je nastala i šta je to što nas spaja i podsetio da je evropski put strateška odluka Srbije. Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je da je EU potpuno posvećena podršci građanima Srbije da se pridruže velikoj, evropskoj porodici kojoj pripadaju.

Predsednik Vučić je na svečanom prijemu povodom Dana Evrope u Botaničkoj bašti rekao da je EU najveći mirovni projekat u istoriji kontinenta, kao i da je za Srbiju to i jedna od najvažnijih stvari – očuvanje mira, života i trasiranje života i budućnosti za mlade.

“Hvala partnerima za pomoć kroz investicije, EU je najveći investitor, od fondova solidarnosti i drugih, kad god su građani Srbije bili ugroženi od poplava pa nadalje. Taj novac za nas nije mali. Bez EU ne bi bilo projekata – infrastrukturnih, brze pruge, školskih, prosvetnih, naučnih. I za to iskazujem ogromnu zahvalnost i zemljama i ljudima u EU koji su pomagali Srbiju”, rekao je Vučić.

On je u svoje i ime građana Srbije čestitao svima Dan Evrope, kao i građanima Srbije koji žele da budu deo Evrope.

EU strateško opredeljenje Srbije koje se neće menjati

Predsednik Vučić izjavio je da je članstvo u Evropskoj uniji strateška i stalna pozicija Srbije koja se neće menjati u skladu sa dnevnom politikom. Govoreći na svečanom prijemu, Vučić je rekao da je to nekada manje, a nekada više popularno, ali da se neće menjati.

“Verujem da i mi možemo da doprinesemo, bar u nekim stvarima, onome što je dobro za Evropu. Da, mislimo da pripadamo Evropi, mislimo da je Evropa naša kuća i Srbija će biti na Evropskom putu, bilo to popularno ili ne. Nekada je manje, nekada je više popularno, ali je to naša strateška i stalna pozicija koja se neće menjati u skladu sa dnevnom politikom”, poručio je Vučić. 

“Ne želim da govorim ali čak i ako nismo dobri koliko biste vi voleli, niti pokorni, što bi za nas možda bilo i bolje, verujem da gordost i aroganciju vi više, a mi manje, nismo mogli da ostavimo po strani i pričamo o budućnosti”, rekao je Vučić.

Istakao je da je važno da sprovodimo reforme, da u mnogim oblastima ne zaostajemo za EU, ali da ima još dosta toga. Mislimo da pripadamo Evropi i bićemo na evropskom putu, to je naša strateška i stalna pozicija koju nećemo menjati”, rekao je Vučić.

Žiofre pozvao Srbiju da se pridruži evropskoj porodici

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je da je EU potpuno posvećena podršci građanima Srbije da se pridruže velikoj, evropskoj porodici kojoj pripadaju.

“Pridružite nam se u izgradnji našeg doma, da zajedno gradimo evropski dom koji može da sarađuje u ovim sve složenijim izazovima u svetu, da gradimo naš evropski dom u kojem želimo dobrodošlicu novim članicama”, rekao je Žiofre na svečanom prijemu povodom Dana Evrope.

Žiofre je naglasio da se raduje saradnji sa novom Vladom Srbije i u kontekstu aktuelnih reformi i dodao da računa na vlast Srbije i njene građane dase pridruže u izgradnji evropskog doma.

Comments

Pročitaj još