• Početna>
  • Vesti>

Počela obnova crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu

Fto: Radio Goraždevac

U blizini donjeg groblja i velelepnih viševekovnih hrastova koji čuvaju duhove prošlosti i bogato kulturno nasleđe Goraždevca, na širokoj ledini se uzdiže crkva Rođenja Presvete Bogorodice. Ovaj hram, svedok je mnogih istorijskih i duhovnih dešavanja. Sada nakon jednog veka dočekuje novo poglavlje svog postojanja – obnavljanje koje spaja tradiciju i moderan način gradnje.

Inicijativa za obnovu ove svetinje započela je kao odgovor na sve izazove koje je vreme nametnulo i loše stanje u kome se crkva nalazila.

Prema rečima sveštenika Nenada Našpalića, paroha goraždevačke crkve, potreba za obnovom postala je velika s obzirom na dotrajale strukture koje više nisu mogle pružiti adekvatan i siguran prostor vernicima. “Danas, više nego ikada, osećamo potrebu da sačuvamo i obnovimo naše nasleđe”, istakao je sveštenik Našpalić.

Spoljašnji izgled crkve neće biti značajno promenjen, čime će se sačuvati autentičnost i duh prošlih vremena. Međutim, unutrašnjost će proći kroz značajne transformacije. Kroz sredinu će se uzdizati novi stubovi koji će držati kupolu i svod, izgrađeni od savremenih materijala poput cigle i betona. Ova transformacija donosi spoj prošlosti i budućnosti, čuvajući duh mesta dok istovremeno pruža modernu udobnost i funkcionalnost.

Na izgradnju nove crkve uticala inicijativa monaha iz Visokih Dečana

Istorija crkve Rođenja Presvete Bogorodice vezana je za brojne događaje i ljude koji su obeležili život ovog sela. Njen početak seže u daleku 1905. godinu, kada su monasi iz Visokih Dečana, u saradnji sa lokalnim sveštenikom ocem Milivojem, predložili izgradnju nove crkve. Tako je započeta ova inspirativna inicijativa koja je trajala decenijama, odvodeći seljane na put obnove duha i materijalnih struktura.

Nema pisanih dokumenata koji tačno beleže trenutak kada je crkva stavljena u bogoslužbenu upotrebu, ali se pretpostavlja da je to bilo oko 1924. godine, što pokazuju neki natpisi na ikonostasu. Tokom vekova, crkva je služila kao mesto molitve, okupljanja i duhovnog uzdizanja za lokalno stanovništvo.

Danas, dok se crkva Rođenja Presvete Bogorodice ponovo obnavlja, selo Goraždevac oživljava duhom svoje prošlosti i s nestrpljenjem gleda ka budućnosti. Obnova crkve nije samo građevinski projekat, već i simbol zajedništva, vere i nade u bolje sutra.

Comments

Pročitaj još