• Početna>
  • Vesti>

Festival muzičke kulture “Triolica”: Spoj mladosti, zvuka i tradicije

Foto: Radio Mitrovica sever

Festival muzičke kulture “Triolica“ održan je u Mitrovačkom dvoru.

Reč je o okružnom nivou republičkog takmičenja na polju vokalne i instrumentalne muzike, na kojem je nastupilo deset škola sa prostora Kosova i Metohije, koje su prošle školski i opštinski nivo.

Takmičenje je realizovano u nekoliko kategorija, po uzrastu, disciplinama i muzičkim žanrovima. U prvu kategoriju spadaju učenici prvog i drugog razreda, u drugu učenici trećeg i četvrtog razreda, u treću peti i i šesti razred, četvrtu sedmi i osmi, i u petoj učenici srednjih škola.

Učenici su se takmičili u četiri discipline, vokalni izvođači (vokalni solisti, dueti i terceti), mali sastavi (grupe pevača i mali instrumentalni sastavi), orkestar i hor.

Predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac istakao je da je Privremeni organ sa zadovoljstvom podržao ideju za organizovanje ovakve manifestacije i pohvalio rad i inicijaciju profesorice muzičke kulture u OŠ „Sveti Sava“ Sandre Vukadinović Marković.

„Moram da je pohvalim, jer uvek da je sebe i uvek je tu za ovakve akcije. Na njen nagovor i njenu priču, svesrdno sam podržao ovo i mnogo mi je drago da se baš manifestacija ovakvog tipa održava u Kosovskoj Mitrovici. Budite sigurni da smo tu za svaku akciju ovakvog tipa, za svaki ovakav festival i takmičenje. Iako ovo spada u republičko takmičenje našeg Ministarstva prosvete, bićemo tu da iduće godine svi zajedno pomognemo da ona uđe u kalendar takmičenja, i da sva ova deca budu tu sa nama, jer nema ništa lepše nego videti osmeh na licima ove dece posle dugo vremena i nema ništa lepše da smo ovde u ovoj sali ovakvim povodom, a nadam se da ćemo ih u budućnosti imati mnogo više“ rekao je Zaporožac.

Direktor OŠ „Sveti Sava“ Milorad Jovanović pozdravio je prisutne i poručio da Kosovo i Metohija ima veliki broj talenata, koje vredi čuti.

Profesorica muzičke kulture u OŠ „Sveti Sava“ i koordinator ovog festivala kazala je da je na takmičenju učešće uzelo devet osnovnih škola i jedna srednja, koje su sa prostora Kosova i Metohije.

„Sa nama su učenici iz osnovnih škola sa Šar planine, iz Gračanice, Žerovnice, iz Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka. Svim svojim kolegama koji su se zauzeli u rad sa decom želim da im se zahvalim na entuzijazmu, radu i neizmernoj saradnji“ rekla je Marković i pozdravila prijatelje festivala, saradnike i ostale koji su zaslužni za realizaciju ovog festivala.

Tročlani žiri u sastavu Nikola Dobrosavljević, Dragana Milić i Jovana Trifunović odlučivao je ko će nastupiti na republičkom takmičenju.

Na republičkom takmičenju festivala „Triolica“ u solo kategoriji predstaviće se Jana Božović, Lena Kalaba, Dušica Vučenić, Vasilija Spasojević, Olga Jakšić, Teodora Zarković, Marija Jevđić, Danica Perović, Toplica Nedeljković, Nađa Kovačević, Helena Inić, Danica Dančetović, Janja Maksimović, Andrea Mišić, Teodora Popović, Valentina Gligorijević, Andrea Stojković, Natalija Jakšić, Filipa Mrđa, Simona Božović, Jovana Milić, Sofija Staletović, Andrej Mihajlović i Danica Trifunović.

U kategoriji vokalnih izvođača u duetima, predstaviće se Milica Stanojević i Danilo Milovanović, Una Milosavljević i Nađa Milosavljević, kao i Maja Đorđević i Katarina Đorđević.

U kategoriji grupe/malih sastava na republičkom takmičenju učestvovaće OŠ „Kralj Milutin“ , OŠ „Sveti Sava“ i Srednja medicinska škola sa domom učenika.

Laureati festivala su Lena Kalaba, Helena Inić, Danica Trifunović, kao i Srednja medicinska škola sa domom učenika.

Lena Kalaba kaže da je zadovoljna zbog osvojene nagrade i zbog prilike da se predstavi na republičkom takmičenju u Beogradu.

„Osećam se divno. Bilo je zaista lepo i zabavili smo se. Svi koji su pevali, i solo i grupno, bili su odlični“ rekla je Lena Kalaba.

Milica Kasalović je ispred Medicinske škole sa domom učenika rekla da joj je drago što se višemesečni trud isplatio i da je ona, kao i njena škola jako ponosna na postignuti uspeh.

„Čast mi je što sam danas ovde da predstavim sve nas, naš uspeh, prvo mesto i naš grad, koji ćemo predstavljati u Beogradu na republičkom takmičenju. Jako nam je drago što naš trud, koji je trajao tri meseca, urdio plodom. Ponosni smo na nas ali i na našu dragu profesorku Tamaru, našu školu, direktorku, koja je zapravo i dala doprinos svemu ovome. Drago nam je što smo bili deo ove svečanosti, lepo smo se proveli, publika je zadovoljna“ rekla je Kasalović.

Takmičenje je okupilo veliki broj učenika, profesora, predstavnika institucija, ljubitelja muzike i ostalih građana.

Republičko takmičenje festivala muzičke kulture „Triolica“ biće održano 24. maja u Beogradu.

Udruženje nastavnika muzičke kulture Srbije je organizator takmičenja.

Comments

Pročitaj još