• Početna>
  • Vesti>

Demokratija na delu: Današnji proces protekao glatko, nezainteresovano i bez incidenata

Foto: Radio Mitrovica sever

Koalicija za praćenje izbora “Demokratija na delu” saopštila je da je posmatrala proces glasanja za ili protiv smene gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, u svim biračkim centrima od njihovog otvaranja u 7 časova ujutro.

Prema rečima posmatrača, sva biračka mesta su zatvorena na vreme, odnosno u 19 časova, kao i da nije zabeležen nijedan slučaj da građani čekaju u redu za glasanje.

U svom saopštenju Demokratija na delu precizira da je celodnevni proces glasanja karakterisao izrazit nedostatak interesovanja građana da učestvuju u glasanju, uprkos činjenici da je u januaru preko 20 odsto građana sa pravom glasa potpisalo peticiju za smenu gradonačelnika, u četiri opštine na severu Kosova.

Demokratija na delu ocenjuje da je ovo bila propuštena prilika da građani iskažu volju da utabaju put za izbore za nove gradonačelnike opština koji bi uživali reprezentativni legitimitet. Navode da je “glasanje prvi demokratski instrument kojim građanin stvara povezanost i učešće u lokalnoj politici, a zatim ima mogućnost da zahteva odgovornost od izabranih”.

Demokratija na delu u svom saopštenju dalje navodi da tehnički uslovi u nekim biračkim centrima, odnosno biračkim mestima, nisu ispunili standarde procesa glasanja. Istakli su i da vredi pomenuti neadekvatan izbor zgrada koje su imale ulogu biračkih centara, zatim gomilanje nekoliko biračkih mesta u jednom prostoru, postavljanje glasačkih kabina na spratove opštinskih zgrada, improvizaciju kancelarija ili uske prostorije kao biračka mesta kao i nedostatak grejanja ili osvetljenja na biračkim mestima organizovanim u kontejnerima.

Međutim, kako zaključuju, današnji proces je protekao glatko, nezainteresovano i bez incidenata.

Comments

Pročitaj još