• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Suprotstavićemo se nasilju nad srpskom državom i narodom u Savetu Evrope; Džejms O’Brajan: Moramo se suočiti sa istinom

RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je američkom diplomati Džejmsu O’Brajanu na jasnom stavu da Priština mora da formira Zajednicu srpskih opština, ali je naglasio da o svim drugim pitanjima kada je reč o KiM i Srebrenici nisu imali iste stavove. Mali smo, ali ćemo se koliko možemo boriti i protiv članstva Kosova u Savetu Evrope i protiv rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. Međunarodna zajednica će učiniti sve da Priština osnuje ZSO i da Srbi na KiM budu zaštićeni, rekao je O’Brajan.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su na stolu veoma teške teme za Srbiju. Ističe da su, po pitanju Kosova i Metohije, Srbija i SAD u malo čemu saglasni.

“Rekao sam da mi znamo da smo mali, da je Amerika supersila, ali mi ćemo se onoliko koliko možemo suprotstaviti tom nasilju i nad srpskom državom i narodom i boriti se. Izgubili-izgubili, šta da radimmo“, rekao je Vučić.

Poručio je da je zahvalan O‘Brajanu na jasnom stavu je strahovito važno da Priština ispuni obavezu da formira ZSO.

“Ta obaveza je velika i snažna već 11 godina je mrtvo slovo na papiru. Lažu nas svi zajednio – i Priština i Evropljani. Možda nas niko i ne laže, ali posle 4.000 dana ništa nisu uradlili za raliku od Srba koji su urad sve iz Briselskog sporazuma, čak i određene stvari iz Ohridskog“, rekao je Vučić.

Ističe da je naprotiv Priština samo nametala nove stvari na štetu srpskog naroda.

“Kao što je ukidanje dinara, svakodnevno hapšenje Srba, prebijanje Srba“, rekao je Vučić ističući da na to ćute svi, uključujući Stejt department, NATO, EU.

Za to će, ističe, biti nagrađeni članstvom u Savetu Evrope.

Džejms O’Brajan: Priština mora sprovesti odluku – da osnuje ZSO

Pomoćnik sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejms O’Brajan izjavio je posle razgovora sa predsednikom Vučićem da će međunarodna zajednica učiniti sve da Priština osnuje ZSO, kao što se obavezala, i da Srbi na KiM budu zaštićeni.

O’Brajan je istakao da je sa Vučićem razgovarao i o dobrom partnerskom odnosu SAD i Srbije.

“Kosovo je obećalo da će sprovesti obavezu da osnuje ZSO i to je od ključnog značaja za Srbe. Ako postoji zabrinutost da međunarodna zajednica ne ispunjava svoje obaveze, nadam se da ćemo raditi na tome da ispunimo obećano i pomognemo”, naveo je O’Brajan.

Comments

Pročitaj još