Pahor se ponovo preporučuje da zameni Lajčaka

Foto: Hina / Admir Buljubašić

Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor je na međunarodnoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u EU ponovio da želi da se kandiduje za mesto specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine. Pahor je, istovremeno, istakao da postoji više vere u proces proširenja u EU, nego u zemljama Zapadnog Balkana.

Borut Pahor je upozorio da su pregovori između Beograda i Prištine zastali, istakavši da bez nastavka dijaloga neće biti moguće obezbediti sigurnu budućnost Srbije i KiM. 

Pahor je prethodno, 10. aprila, izjavio da je zainteresovan za mesto specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, na kome bi nasledio Miroslava Lajčaka, kome u avgustu ističe mandat.

Naglasio je i da se u regionu smanjuje optimizam u pogledu proširenja EU, prenosi RTV Slovenija.

“Izgubljeno povere u proces proširenja”

“Na konferenciji su uočene ogromne razlike u stavovima o nekim suštinskim pitanjima u vezi sa prostorom Zapadnog Balkana. Posebno me je iznenadila promena da danas postoji više vere u proces proširenja u EU, nego u zemljama Zapadnog Balkana”, istakao je osnivač Instituta prijatelja Zapadnog Balkana na konferenciji za novinare.

Istakao je da je u poslednjih 20 godina u zemljama Zapadnog Balkana izgubljeno poverenje u proces proširenja jer, smatra, mnogi ne veruju da će EU i zemlje regiona biti spremne za proširenje do 2030. godine.

“Ove prepreke će morati da se prevaziđu”, naglasio je Pahor.

Međunarodnu konferenciju organizovao je Institut prijatelja Zapadnog Balkana na kojoj je 28 govornika iz 19 zemalja, uključujući mnoge visoke diplomate, bivše predsednice i premijere, razgovaralo o proširenju EU i mnogim izazovima u regionu.

Comments

Pročitaj još