• Početna>
  • Vesti>

Humanitarna modna revija: Novac od prodaje za obnovu manastira Devič

Foto: Radio Mitrovica sever

Humanitarna modna revija u organziaciji Ekonomskog fakulteta i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici održana je u Mitrovačkom dvoru.

Događaj je održan u okviru “Zelene nedelje”, koja je deo projekta “PELMOB”.

Modna industrija veliki zagađivač životne okoline, tim povodom Ekonomski fakultet i Fakultet umetnosti hteli su da sa ovom revijom skrenu pažnju na taj problem i došli na ideju da organizuju modnu reviju sa ciljem prikupljanja maturske garderobe, čijom će kupovinom maturanti ali i svi zainteresovani, moći da doniraju novčana sredstva za obnovu manastira Devič.

Dekanica Ekonomskog fakulteta prof. dr Tanja Vujović je prisutnima poželela dobrodošlicu na ovaj događaj i ocenila da je on spoj humanosti, dobročinstva, lepote, mode i estetike.

„Svaki fakultet našeg univerziteta je dobio zadatak da organizuje aktivnost u vezi sa očuvanjem životne sredine, i nakon toga Ekonomski fakultet i Fakultet umetnosti je došao na ideju da organizuje ovu humanitarnu reviju, u smislu da pozovemo građanstvo da donira svoje komade garderobe, koji nam svima čuče u garderoberima, da im damo neki novi smisao i neki novi život. Akcija je zaista prevazišla naša očekivanja, tako da smo mi uspeli da sakupimo 161 odevni predmet, od čega 61 haljinu vrednu pažnje, kao i ostale komade“ rekla je Vujović.

Vujović je podsetila da je modna industrija veliki zagađivač životne okoline, i zahvalila se studentima i svima koji su učestvovali u organizovanju i realizaciji ovog događaja, kao i mitrovčanima koji su donirali svoje komade odeće.

Ispred Fakulteta tehničkih nauka prisutnima se obratio prodekan prof. dr Živče Šarkočević i rekao da je u toku obeležavanje „Zelene nedelje“ koja se bavi zaštitom životne sredine, a da je Fakultet tehničkih nauka u okviru projekta „PELMOB“ uradio modernizaciju svog studijskog programa, kako bi ga približio studentima. Šarkočević je rekao da su četiri programa modernizovana, kao i da su uvedena tri nova.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitroivca Ivan Zaporožac ocenio je da je saradnja Privremenog organa i Unvierziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici na izvanrednom nivou, kao i da će se ta saradnja nastaviti i u budućnosti.

„Mojim dolaskom na mesto Privremenog organa, prvi cilj mi je bio da Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici stavim kao prioritet saradnje sa opštinom Kosovska Mitrovica. To smo i učinili zahvaljujući rektoru i dekanima, organizovali smo sastanke i dogovorili se da međusobna saradnja bude na najvišem nivou i uspeli smo da realizujemo mnoge stvari. Većina fakulteta je zahvaljujući opštini Kosovska Mitrovica i Kancelariji za Kosovo i Metohiju mnogo donacija, opremili smo mnoge kabinete. Odgovorno tvrdim da je to početak i da ćemo saradnju nastaviti na još višem nivou“ rekao je on.

Zaporožac je dodao da današnji događaj spaja nauku i dobrotu.

„Ovo je čini mi se prvi put da u našem gradu organizujemo nešto slično ovome, i prvi put da vidimo đake sa Kosova i Metohije da dođu u Kosovsku Mitrovicu pre nego što upišu fakultet. Ovde smo spojili „Zelenu nedelju“, nauku i humanitranu akciju, a sa druge strane, ono što je meni najbitnije, promociju naših fakulteta“ rekao je Zaporožac.

Ispred Erasmus+ kancelarije prisutnima se obratio Goran Lažić koji je podsetio na ključnu ulogu obrazovanja koje ono ima u oblikovanju budućnosti.

„Kroz inicijative Erasmus+ programa, svedočimo pravoj snazi saradnje, kako bismo podsticali razvoj, modernizaciju i internacionalizaciju našeg univerziteta. Na Univerzitetu u Prištini sa Privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici PELMOB nije samo projekat, već i katalizator promene i snaga koja pokreće evoluciju obrazovanja i industrije zajedno. U svojoj suštini, on teži da poboljša razvoj visokog obrazovanja uvodeći nove kurseve posvećenoj električnoj mobilnosti. U srcu ove transformacije leži naš univerzitet, svetionik izvrsnosti i inovacija. Kroz njegovu neumornu posvećenost i njegovo prihvatanje inicijativa, univerzitet korača ka svetlijoj budućnosti“ rekao je Lazić.

Haljine i kreacije nosili su studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji su i učestvovali u programu.

Publika je morala da dobro obrati pažnju, jer je nakon završetka revije imala priliku da glasa za model koji im se najviše dopao, a model koji je osvojio najviše glasova bio je predmet licitacije.

Pripremljen je i muzički program u kojem su učestvovali studenti univerziteta.

Revija je realizovana u okviru PELMOB koordinatorskig projekta Univerziteta u Prištini i Zelene nedelje.

Tema navedene revije, koja je, ujedno, i prodajnog karaktera je: “Doniraj haljinu – sačuvaj prirodu”, a novac prikupljen na reviji viće doniran za obnovu manastira Devič.

Comments

Pročitaj još