• Početna>
  • Vesti>

Elek: Članice Saveta Evrope pljunule na međunarodno pravo i vladavinu prava

TV Most

Povodom jučerašnjeg usvajanja preporuka u PS SE da se Kosovu odobri članstvo u SE, predsednik Srpske liste dr Zlatan Elek rekao je za TV Most da su članice Saveta Evrope pljunule na međunarodno pravo i vladavinu prava.

“Nažalost jučerašnji dan ostaće upamćen po tome da je jedna od najstarijih evropskih organizacija, koja slavi 75 godina svog postojanja, juče jednostavno pogazila međunarodno pravo. To znači da su članice Saveta Evrope, one koje se bore za demokratiju i vladavinu prava, jednostavno juče pljunule i na međunarodno pravo i vladavinu prava i prava srpskog naroda”, rekao je Elek.

On je za TV Most izjavio da nema veće ironije od usvajanja preporuke za prijem ovakvog Kosova, sa ovakvom vlašću koja zatire sve što je srpsko, koje ne priznaje dogovore, ne sprovodi potpisane sporazume.

“Ja ću da vas podsetim da smo mi, kao predstavnici srpskog naroda, se sastali sa gospođom Dorom Bakojani. Na tom sastanku smo razgovarali i izneli na stotine argumenata i činjenica zašto Kosovo ne treba da bude primljeno u Savet Evrope. U njenom izveštaju nije bilo mesta ni za jednu našu činjenicu, ni argument. Očito je da je izveštaj pisala po diktatu svojih mentora, ili je možda, što je još gore, dobila napisan izveštaj, koji je samo pročitala”, naglasio je Elek. 

On ističe da su Srbi bili dovoljno strpljivi, u smislu da već 4.000 dana, odnosno više od 10 godina čekaju formiranje ZSO, koja bi zaštitila prava srpskog naroda.

“Očekujemo da neko iz Evrope digne glas protiv otimanja zemlje srpskim domaćinima, protiv proterivanja, hapšenja srpskih domaćina, koji su dan danas u kazamatima južno od Ibra. Nasuprot tome stiže usvajanje preporuke za prijem Kosova u SE. Lično verujem da će dobiti i preporuku za ulazak u EU, ako na ovoj teritoriji ne bude Srba, ako nas sve budu proterali, oduzeli naše kuće i naše srpske svetinje. To me apsolutno ne bi iznenadilo”, rekao je predsednik Srpske liste.

Naglašava da Srbima na Kosovu ostaje vera u našu državu, vera u borbu predsednika Aleksandra Vučića, koji poslednje atome svoje snage koristi za jednu pravednu borbu, u smislu priznanja međunarodnog prava.

“Ovakve nepravde poput ove koja se desila juče, treba još više da nas ujedine, da budemo jedinstveni, složni, strpljivi, pametni i da budemo nepokolebljivi u onom osnovnom, a to je da mi živimo ovde svoj na svome, na svojim vekovnim ognjištima, i verujem da ćemo u tome uspeti uz pomoć naše države i predsednika”, rekao je Elek.

Comments

Pročitaj još