• Početna>
  • Vesti>

Direktori većine škola na severu KiM odbili da glasanje bude održano u školama

Foto: Radio Mitrovica sever

Direktori 33 škole na severu Kosova i Metohije odbili su da u zgradama škola bude održano glasanje za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu, izjavio je predsednik centralne izborne komisije u Prištini Krešnik Radonići.

Sekretar centralne izborne komisije Burim Ahmetaj izjavio je da sekretarijat CIK-a, zbog veoma kratkog roka do glasanja koje treba da bude održano 21. aprila, intenzivno radi na pronalaženju alternativnih lokacija, prenosi Zeri.

Glasanje za smenu albanskih, nelegitimnih gradonačelnika opština na severu Kosova, izabranih na izborima u aprilu 2023. na koje je izašlo svega oko tri odsto birača i koje su Srbi bojkotovali, zakazano je za 21. april. Glasanje je zakazano nakon što su Srbi pokrenuli peticiju, koju je Priština prihvatila, ali zbog uslova koji su postavljeni, između ostalog da za smenu gradonačelnika mora da glasa 50 odsto plus jedan od upisanih birača, Srpska lista je saopštila da je njen stav da se ne izlazi na predstojeće glasanje.

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek izjavio je da su za glasanje predviđene nemoguće procedure i ukazao da će to glasanje biti održano uz prisustvo kamera, da birački spiskovi ne odslikavaju realno stanje na terenu jer je broj birača nesrazmerno povećan i da, i ako bi gradonačelnici bili smenjeni, ostaju odbornici Albanci.

Comments

Pročitaj još