• Početna>
  • Vesti>

Učenici muzičke škole u K.Mitrovici prvaci na međunarodnom takmičenju u Nišu

Foto; Muzička škola "Miodrag Vasiljević"

Na 18. po redu Međunarodnom takmičenju mladih gitarista „Guitar Naissus“ u Nišu, dvoje učenika muzičke škole u Kosovskoj Mitrovici, Lana Ćirković i Arsenije Spirić, osvojili su prva mesta. Ovo takmičenje koje je ujedno gitarski festival, održano je prošlog vikenda.

Lana Ćirković i Arsenije Spirić koji pohađaju osnovnu muzičku školu „Miodrag Vasiljević“, vratili su se kao apsolutni pobednici. Lani, učenici prve godine muzičke škole, ovo je prvi javni nastup.

Nastupila je u „ne tako maloj konkurenciji“, kazao je za KoSSev njen profesor gitare, Vladimir Karadžić. Ona je bila u predkategoriji, gde je od mogućih 100 poena osvojila 94, i prvo mesto, što je prema navodima Karadžića „visoko kotiranje“.

Učenik drugog razreda Osnovne muzičke škole, Arsenije Spirić (10), učestvovao je na ovom festivalu i prošle godine. Tada je osvojio treće mesto, kazao nam je prof Karadžić. Ove godine, u prvoj kategoriji, od mogućih 100, osvojio je čak 91 poen i prvo mesto.

Upitan o pripremama za festival, prof Karadžić kaže da ne postoji posebna procedura.

„Svi ti festivali su rekapitulacija našeg rada“, poručuje Karadžić.

Karadžić je pozvao svako dete koje želi da se bavi muzikom, da poseti muzičku školu, te se i upiše u istu. Navodi da će svi koji su zainteresovani, tamo i dobiti sve podatke.

Objašnjava da u ovoj školi postoji predškolica za mlađe uzraste, gde se procenjuje sluh i sve ostalo što je potrebno za dalje obrazovanje. Upis u prvi razred se vrši u devetoj godini, tj. kada je dete treći razred osnovne škole.

Profesor Karadžić preporučuje bavljenje muzikom kako je kazao „naširoko“, jer je muzika izuzetna stvar za razvoj dece.

„Muzika je izuzetna stvar za razvoj dece, kako intelektualno, tako i fizički, na sve moguće načine. Postoje naučni dokazi da muzika utiče na razvoj mozga, pogotovu polifolni instrumenti kao što su gitara, klavir, gde dve ruke nešto rade odvojeno pa je to eto, dosta stimulativno“, istakao je prof Karadžić.

Comments

Pročitaj još