• Početna>
  • Vesti>

Odbor za pravna pitanja PSSE podržao nacrt mišljenja o članstvu Kosova u SE, Srpska delegacija podnela amandman za odlaganje prijema

Foto: Savet Evrope (Wikipedia)

Odbor za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) danas je podržao nacrt mišljenja o članstvu Kosova u Savetu Evrope, saopštila je skupština SE na platformi Iks.

“Naš odbor je jednoglasno podržao povoljni izveštaj Odbora za politička pitanja i demokratiju i predložio nekoliko amandmana kako bi se rešila ključna pitanja na Kosovu”, navedeno je u objavi.

U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) danas je počelo prolećno zasedanje koje će trajati do 19. aprila, a na dnevnom redu koji je utvrđen na plenumu predviđeno je pored ostalog da se razmatra i preporuka o prijemu Kosova u Savet Evrope.

Sutra svoje mišljenje treba da da i politički komitet, posle čega će se o prijemu Kosova raspravljati i na plenarnom zasedanju PSSE, rekla je pred sednicu pravnog odbora za Tanjug šefica srpske delegacije Biljana Pantić Pilja.

Srpska delegacija podnela amandman za odlaganje prijema Kosova u SE

Srpska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) podnela je danas 10 amandmana na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope (SE), a jednim od njih traži se odlaganje odluke o zahtevu Prištine za članstvo.

U tekstu, u koji je Tanjug imao uvid, amandmanom pod brojem devet se predlaže da Skupština preporuči Komitetu ministara SE da odloži odluku o zahtevu za članstvo dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), kako se navodi, “ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije”.

Pored ostalog, srpska delegacija je tražila i da se predloženi tekst izmeni tako da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja aplikacije Kosova, a ne post-pristupna obaveza kako stoji u preporuci.

Na tekst preporuke o prijemu Kosova koju će sutra razmatrati poslanici u Strazburu podneto je 15 amandmana. 

Comments

Pročitaj još