• Početna>
  • Vesti>

Smotra folklora “U susret Vaskrsenju Gospodnjem” na opšte oduševljenje meštana

Foto: Radio Goraždevac

Retke su kulturno-umetničke manifestacije u Goraževcu a prema rečima meštana koji su govorili za Radio Goraždevac, ovakve fale lokalnom stanovništvu. Nakon ogromne povorke koja je prodefilovala glavnom ulicom, prvo oro svih prisutnih zaigrano je pod starim hrastovima ispred stare crkve brvnare. Zatim je usledio program na kome su nastupila Kulturno-umetnička društva iz Štrpca, Leposavića, Prilužja, Velike Hoče, Osojana, ali i domaćini iz Goraždevca.

Milovan Zdravković, iz kulturno-umetničkog društva ,,Abrašević” iz Prilužja se folklorom bavi sedam godina i tu je tradiciju nasledio od oca.

,,Otac mi se dugo bavio folklorom, direktor je u KUD-u Abrašević, on me je povukao i volim da igram. Bitno je da očuvano srpsku tradiciju koju su nam ostavili naši preci”, kaže Milovan i dodaje da igranje folklora uopšte nije teško kada se voli.

Sestre Neda i Nađa Dimitrijević nastupile su ispred kulturno-umetničkog društva ,,Hvosno”, iz Goraždevca. Nađa kaže da folklor voli da igra zbog toga što je zanimljivo igrati ali i zbog druženja.

,,Folkor volim zato što je jako zanimljivo igrati, a i ovako je lepo da se družimo sa drugarima. Nije uopšte teško igrati, samo trud, rad i disciplina su potrebni i da se vežba redovno”, rekla je ona.

Njena sestra Neda dodaje da voli da igra folklor, da bi saznala šta zna i za šta je talentovana.

,,Ja volim folklor da igram, da vidim šta znam i za šta sam talentovana, i da se družim sa drugarima. Folklor uopšte nije teško igrati, samo da redovno idemo na probe i sve će se naučiti” dodala je Neda.

Bojan Radulović, jedan od organizatora ovog događaja, i predstavnik KUD-a ,,Hvosno” kaže da je folklor jedna od najbitnijih stvari u životu jer on ljude čini postojanima i onakvim kakvi treba da budu.

,, Folklor je jedna od najbitnijih ako ne i najbitnija stvar u životu jer nas čini postojanima, čini nas onima kakvi treba da budemo i čemu treba sa težimo. Iskreno se nadam da će ova večerašnja manifestacija prerasti u tradicionalnu. Ja ću se potruditi da tako ostane i da tako bude, kako bi deca i omladina znali šta je vera, kultura, tradicija, kulturna baština, šta je očuvanje običaja, pesama, igara, muzike, sa prvenstveno prostora Kosova i Metohije a onda i cele Srbije. Mislim da je folklor način života, kao što i jeste meni”, rekao je Bojan.

Ovaj događaj koji je organizovalo KUD Hvosno iz Goraždevca, izazvao je oduševljenje svih prisutnih, koji su u više navrata, gromoglasnim aplauzom pozdravili izvedbe učesnika manifestacije. Oduševljenje su najmanje krili stariji meštani Goraždevca, koji su se u nekim trenucima i pridruživali u igri. Na taj način su pored oduševljenja iskazivali i nostalgiju za ovakvim događajima kojih je u prošlosti bilo mnogo više.

Foto: Radio Goraždevac
Foto: Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još