• Početna>
  • Vesti>

Petković sa Zijade o teškom položaju srpskog naroda i jednostranim potezima Prištine

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UN na KiM (UNMIK), Karolin Zijade, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na sastanku je bilo reči o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN, kao i permanentno teškom položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji je drastično pogoršan najnovijim, jednostranim potezima Prištine.

“Ukidanjem upotrebe dinara na teritoriji pokrajine i zabranom platnog prometa sa centralnom Srbijom, Srbima je onemogućena isplata njihovih prinadležnosti, socijalne pomoći, kao i finansiranje srpskih institucija na KiM, što je naš narod dovelo na ivicu humanitarne katastrofe” rekao je Petković.

Vidljiva je namera Prištine da sa ovom odlukom potpuno sa dnevnog reda skine i temu formiranja Zajednice srpskih opština, sa kojom kasni više od 4.000 dana, a u do sada potpisanim sporazumima, finansijska podrška Srbima na KiM predviđena je kroz ZSO, dodao je Petković.

Petković je sagovornicu upoznao i sa nemogućim uslovima koje je Priština predvidela za sprovođenje referenduma za smenu četiri gradonačelnika na severu Kosova i Metohije, naglasivši da “Kurti sve čini da referendum ne uspe”, odnosno da sa 3,5% glasova zadrži vlast lažnih gradonačelnika na severu Kosova i Metohije. Podsetio je, da je pored smene gradonačelnika, neophodno i da odbornici u lokalnim skupštinama podnesu ostavke, što prištinske vlasti nisu predvidele.

“Svi potezi Prištine, providno i nedvosmisleno, vode ka samo jednom cilju, a to je definitivno proterivanje srpskog naroda sa vekovnh ognjišta na Kosovu i Metohiji i zatiranje njegovog postojanja u pokrajini” rekao je Petković.

Na kraju razgovora direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naglasio je značaj delovanja Misije UNMIK u skladu sa njenim mandatom i statusnom neutralnošću, za Srbe i ostale nalbance u pokrajini.

Comments

Pročitaj još