• Početna>
  • Vesti>

Dačić i Bočvej: Hvala Gani što poštuje međunarodno pravo i ne priznaje Kosovo

Foto: Tanjug / Strahinja Aćimović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i šefica diplomatije Gane Širli Ajorkor Bočvej istakli su značaj prijateljskih odnosa dve zemlje u proteklih 65 godina. Dačić se zahvalio Gani na tome što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Bočvej se prethodno sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji se zahvalio Gani na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, i predsednicom parlamenta Anom Brnabić, koja je naglasila važnost saradnje država za studente iz Gane koji studiraju u Srbiji.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je poručio da je Srbija zahvalna Gani na tome što – poštujući međunarodno pravo i osnovne principe, sadržane u povelje Ujedinjenih nacija (UN) – ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i naglasio da će i Beograd čvrsto stajati uz Ganu u zaštiti njenih interesa.

Dačić je to poručio na prijemu povodom 65 godina od uspostavljana formalnih diplomatskih odnosa između Srbije i Gane na kojem se, zajedno sa šeficom diplomatije te zemlje Širli Ajorkor Bočvej, obratio polaznicima Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova i studentima iz Gane, koji studiraju u Srbiji u okviru projekta “Svet u Srbiji”.

“Srbiju i Ganu vezuju prijateljski odnosi koji traju formalno punih 65 godina. Za to vreme, između naših država stvorene su čvrste i neraskidive veze, kako na političkom planu, tako i među građanima”, rekao je Dačić.

Naglasio je da Srbija sa ponosom baštini tradicije pokreta nesvrstanih i da i dalje dobro zna uvažava i neguje različitosti.

“Kao što su 1961. godine, sa prvog Samita Pokreta nesvrstanih, na kojem je bio i tadašnji predsednika Gane Kvame Nkrumaha, upućene poruke mira, solidarnosti i međusobnog uvažavanja i razumevanja, tako su i danas ove poruke neophodne za prevazilaženje kriza, koje se samo pojačavaju širom sveta”, rekao je Dačić.

Bočvej: Prijateljske veza Srbije i Gane

Bočvej je takođe istakla da između Srbije i Gane postoji veoma jaka prijateljska veza koja datira još od 1959. godine.

“Odnos između naše dve zemlje je veoma jak. Pokazali smo da smo zaista pravi prijatelji i da između dve zemlje postoji uzajamno poštovanje. Koreni prijateljstva sežu veoma duboko od susreta dva tadašnja predsednika, predsednika Kvame Nkrumahaumaha i predsednika (Josipa Broza) Tita, koje možemo opisati kao vizionarske vođe, koji su u to vreme bili dva od osnivača pokreta nesvrstanih”, rekla je Bočvej.

Ocenila je da je ta vizionarska politika formiralo temelj trajnog prijateljstva između dve zemlje.

“Stajali smo zajedno, zalažući se za prava svih naroda da idu svojim putem razvoja i napretka. Tokom decenija, naša saradnja je prevazišla političke granice, obuhvatajući širok spektar oblasti od politike do ekonomije, i od kulture do obrazovanja. Svi vi koji učestvujete u projektu ‘Svet u Srbiji’ svedočite svetioniku saradnje i prijateljstva Gane i Srbije”, rekla je Bočvej i naglasila da je on pomogao je bezbrojnim mladim umovima iz Gane da ispune svoje akademske težnje i značajno doprinesu svojim zajednicama.

Vučić: Zahvalan sam zbog podrške Gane suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije

Šefica diplomatije Gane prethodno se sastala i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Sadržajan i prijateljski razgovor sa ministarkom Bočvej o svim temama od značaja za naše bilateralne i ekonomske odnose. Detaljno sam upoznao uvaženu sagovornicu sa aktuelnim izazovima sa kojima se Srbija susreće na međunarodnom planu, kao i sa koracima koje će naša zemlja preduzeti kako bi odbranila svoje državne i nacionalne interese”, objavio je Vučić na Instagramu.

Predsednik Srbije je naglasio je da su razmenili mišljenja i o razvoju gobalne geopolitičke situacije i mestu dve zemlje u novom kontekstu bezbednosnih i diplomatskih izazova.

“Zahvalio sam se na podršci Gane teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je u današnjim vremenima, više nego ikada, neophodno da se sve zemlje vrate principima Povelje Ujedinjenih nacija (UN) i načelima međunarodnog prava, kao jedine osnove na kojoj treba graditi međusobno poverenje i poštovanje u odnosima među državama.

“Zamolio sam uvaženu ministarku Bočvej da prenese srdačne pozdrave predsedniku Nanu Akufo-Adou, iskrenom prijatelju naše zemlje, čija poseta Srbiji je dala novi zamah našim tradicionalno dobrim odnosima, na koje smo ponosni”, istakao je Vučić.

Comments

Pročitaj još