• Početna>
  • Vesti>

Sunjog sa vladikom Teodosijem o SPC na Kosovu i vraćanju zemljišta Visokim Dečanima

Foto; X

Ambasador EU u Prištini Tomaš Suniog razgovarao je s episkopom raško-prizrenskim Teodosijem o pitanjima koja se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) na Kosovu i odluci o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani.

„Drago mi je da sam se danas sastao s episkopom Teodosijem s kojim sam razgovarao o stvarima koje se tiču SPC na Kosovu, uključujući i sprovođenje odluke o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani“, napisao je Suniog na društvenoj mreži Iks (X).

Nakon što je osam godina odbijala da sprovede odluku ustavnog suda u Prištini i kao vlasništvo manastira Visoki Dečani upiše 24 hektara zemlje, vlada Kosova zatražila je nedavno od agencije za katastar da zemlju uknjiži manastiru, posle čega je manastir objavio da su dobili izvod iz Katastra Kosova o upisu 24 hektara zemljišta koji su bili sporni.

Reč je o zemlji koju je manastiru vratila država Srbija 1997. godine, nakon što je 1946. komunistička vlast u tadašnjoj Jugoslaviji Visokim Dečanima oduzela 700 hektara zemlje.

Nakon sukoba na Kosovu 1999. godine, lokalne vlasti u opštini Dečani osporavale su manastiru vlasništvo nad zemljom, tvrdeći da ta imovina pripada društvenim preduzećima Apiko i Ilirija.

Comments

Pročitaj još