• Početna>
  • Vesti>

Kvinta i EU pozivaju Srpsku listu i druge stranke da preispitaju poziv za bojkot referenduma na severu Kosova

Foto: RTS

Iz Ambasada Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i kancelarije EU u Prištini pozvali su srpske stranke na revidiranje poziva za neučestvovanje na referendumu ovog meseca, navodeći da je ključno da se osigura da u izabranim institucijama budu zastupljene populacije kojima služe na severu Kosova.

“Žalimo zbog izjava Srpske liste i ostalih političkih aktera kosovskih Srba koji pozivaju na povlačenje iz učešća na glasanju za opoziv gradonačelnika. Demokratsko ucešće ključno je kako bi se osiguralo da izabrane institucije predstavljaju populaciju kojoj služe”, navodi se u reagovanju.

Ističu da priznaju da izbori prošle godine nisu pružili dugoročno političko rešenje za četiri opstine, te da reprezentativna uprava na severu može biti obnovljena kada se održe izbori za predsednike uz aktivno učešće svih zajednica. 

“Međutim, bojkot glasanja 21. aprila neće doneti ovakav rezultat, niti će doneti bilo kakvu korist građanima koji žive na severu. Stoga pozivamo Srpsku listu i sve ostale koji su pozvali na povlačenje da preispitaju svoje stavove i da u potpunosti iskoriste demokratske alate na raspolaganju za unapređenje efikasne i reprezentativne demokratije”, navode iz Kvinte.

Takođe, pozivaju Vladu u Prištini da odgovori na zabrinutost svojih građana i da deluje profesionalno tokom celog ovog procesa. 

Na kraju reagovanja pozivaju sve zainteresirane strane da deluju na način da svi građani koji imaju pravo glasa na severu KiM dobiju priliku za učešće.

Comments

Pročitaj još