• Početna>
  • Vesti>

Vučević sa predsedavajućim OEBS-a: Prioriteti Srbije unapređenje saradnje, očuvanje mira i bezbednost u svetu i regionu

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Ministar odbrane Miloš Vučević istakao je u razgovoru sa predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i šefom diplomatije Malte Ijanom Bordžom da je jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje saradnje, očuvanje mira i bezbednosti u svetu i regionu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Srbije, Vučević je istakao da bezbednosni izazovi, rizici i pretnje u vidu terorizma, ekonomske i energetske zavisnosti i migracija, nalažu Srbiji da svaki oblik saradnje bude podignut na najviši mogući nivo, kako sa međunarodnim organizacijama, pre svega sa UN i OEBS, tako i sa državama iz neposrednog okruženja.

Prema njegovim rečima, saradnja sa međunarodnim organizacijama, kao i punopravno članstvo u EU prioritet je spoljne politike i strateško opredeljenje Srbije.  

Republika Srbija, naglasio je ministar Vučević, nalazi se u do sada najtežoj situaciji po pitanju Kosova i Metohije, jer Srbi sa Kosova i Metohije trpe nepodnošljiv direktan fizički pritisak i druge oblike represije.

On je istakao da se to pitanje rešava i rešavaće se putem dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, te da apelujemo da Savet bezbednosti UN i drugi akteri međunarodne zajednice, poput OEBS, preduzmu sve neophodne mere za hitnu deeskalaciju situacije na terenu, a u cilju osiguranja bezbednosti srpskog i nealbanskog stanovništva, normalizacije situacije i stvaranja uslova za ponovno uspostavljanje smislenog dijaloga.

Vučević je poželeo je uspeh tokom predsedavanja Malte Organizacijom za evropsku bezbednost i izrazio uverenje da će se tokom mandata predsedavajućeg Bordža saradnja Srbije sa OEBS odvijati na obostrano zadovoljstvo.

Ministar odbrane je, tokom današnjeg sastanka, zahvalio ambasadoru Janu Bratuu za podršku i pomoć Misije OEBS u Srbiji u okviru sprovođenja projekata u Srbiji.

Bordž je zahvalio na prilici za današnji susret i iskazao uverenje da će se saradnja odvijati na već zasnovanom parterskom odnosu, kao i na prilici da predstavi procese i ciljeve predsedavanja Malte organizacijom OEBS u 2024. godini.

Comments

Pročitaj još