Sajam obrazovanja u Lapljem Selu: U znanju je moć

Foto: Kim

Na sednom Sajmu obrazovanja ‘Dođi, informiši se’ održanom u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu učenici završnih razreda srednjih škola upoznali su se sa studijskim programima na fakultetima Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

Učenici završnih razreda srednjih škola sa centralnog Kosova imali su priliku da na sajmu dobiju potrebne informacije o programima, kreditima, stipendijama i drugim pogodnostima studiranja na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

“Planiram da upišem Pravni fakultet na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici, to me od samog početka zanima. Ova sajam je koristan. Od prošle godine se ovaj sajam održava ovde u Srednjoškolskom centru. Koristan je da bi našim drugarima približili i da bi se lakše odlučili šta ce da upišu“, navela je Anastasija Miljković, učenica četvrtog razreda Medicinske škole.

„Odlučila sam da upišem Farmaceutski fakultet u Nišu. A što se tiče sajma značajan je kako bi se lakše opredelili za neki fakultet koji želimo da upišemo i kako bi prikupili dosta informacija o tom fakultetu. Takođe, pomaže nam i oko upisa i da bi se lakše upoznali s tim“, kazala je učenica četvrtog razreda Medicinske škole Marija Milovanović.

Svih deset fakulteta sa Prištinskog univerziteta privremeno smeštenih u Kosovskoj Mitrovici ili Leposaviću danas su budućim studentima sa centralnog Kosova pokušali da približe svoj rad i ubede ih da dalje obrazovanje nastave na njihovim visokoškolskim ustanovama.

Dekanica Pravnog fakulteta Prištinskog Univerziteta Slobodanka Perić istakla je otvarajući Sajam obrazovanja u Lapljem Selu da postoji sistem od šest studentskih domova za smeštaj studenata i menza. Naglasila je da se većina studenata studira preko budžeta Republike Srbije, ali i da je školarina za samofinanirajuće studente među najmanjima od svih univerziteta ne samo u Srbiji nego i u regionu.

„Naš Univerzitet od 1999. godine nema samo nastavnu i naučnu funkciju. Njagova uloga je mnogo veća a to je da je on generator opstanka našeg naroda, svakog našeg deteta svake naše porodice i ta nas uloga obavezuje. Zato ja preporučujem naš Univerzitet jer imate mogućnost da blizu vaših domova studirate fakultet“, rekla je ona.

Na Filozofskom fakultetu budući studenti mogu da izaberu jedan od deset akreditovanih studijskih programa (srpski jezik i knijževnost, srpska književnost i jezik, istorija, istorija umetnosti, filozofija, pedagogija, psihologija, sociologija, ruski jezik i književnosti, engleski jezik i književnost).

„Inače na Filozofskom fakultetu, svake godine tako i ove imamo pripremnu nastavu za sve učenike koji žele da upišu jedan od studijskih programa na našem fakultetu. Pripremna nastava je besplatna, drže je naši asistenti i profesori tako da sve ono što je za prijemni ispit spema se na nastavi. Svi zainteresovani učenici mogu da se jave na sajtu fakulteta tamo imamo sve informacije o tome. Zaintereovanost je poslednjih pet, šest godina manja u odnosu na prethodne ali to nije samo kod nas na fakultetu nego na svim univerzitetima u Srbiji“, kazala je prof. dr Aleksandra Kostić Tmušić.

Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću nudi četiri akreditovana studijska programa (osnovne akademske studije, master studije, operativne trenere i studije na daljinu).

„Svi studenti su na budžetu fakulteta, svi imaju dom i hranu, pogotovo studenti sa Kosova i Metohije. Imaju više sadržaja kojima se bave tokom studiranja, samim tim što razvojaju zdravo telo i organizam, mogu da nauče skijanje, kajakarenje, plivanje, penjanje uz liticu. Studenti su uvek zadovoljni, oni koji dolaze redovno na predavanja, njima to ostaje trajno u sećanju. Zainteresovanost nije kao ranijih godina ali se još uvek dobro držimo“, kazao je redovni profesor Rade Stefanović.

Srđan Popović, načelnik Kosovskog upravnog okruga naveo je da je ovo prilika da maturanti vide šta fakulteti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici nude.

„Nama je dosta bitno da naši učenici upišu fakultet na prostoru Kosova i Metohije, pre svega nama ovde na ovim prostorima trebaju obrazovani ljudi, koji će da brane naše nacionalne interese, što je značajno za opstanak i ostanak našeg naroda. Obrazovan čovek je stub svakog društva, samo stečenim obrazovanjem možemo da idemo napred i da se nadamo buduđnosti“, rekao je on.

Sajam obrazovanja ne služi samo promociji ponude i kvaliteta akademskih studija, već motivaciji svim srednjoškolcima koji se dvoume šta će odabrati za budući poziv, kazala je predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

„Ovaj sajam obrazovanja je svojstvena smotra mladosti i reprezent snage i odlučnosti da sve ono što radimo u očuvanju akademskog života na Kosovu i Metohiji ima budućnost, sve dok je nama ove divne dece koji znaju da je Prištinski univerzitet jedan od vodećih u Srbiji ne samo po kvalitetu obrazovnog kadra, već i po širokom spektru raznovsrnosti i mogućnosti za različite obrazovne profile. U znanju je moć, njega vam niko nikada ne može oduzeti, diploma je ključ za sva zatvorena vrata“, istakla je Šubarićeva.

Na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedništem u Kosovskoj Mitrovici studira oko 9.000 studenata na 10 fakulteta, na svim nivoima studija, u okviru više od sto studijskih programa. Sajam obrazovanja „Dođi i informiši se“ organizovali su Dom kulture „Gračanica“, Privremeni organ grada Prištine i Opština Gračanica u saradnji sa Univerzitetom u Prištini sa privremenim sedništem u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

Pročitaj još