• Početna>
  • Vesti>

Pantić Pilja: Prijem Kosova u SE predstavljao bi kršenje međunarodnog prava

Foto: Tanjug

Članovi delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) danas su u razgovoru sa ambasadorom Švajcarske u Srbiji Ursom Šmidom istakli da bi eventualni prijem Kosova u SE predstavljao duboko kršenje međunarodnog prava, kao i statuta i principa na kojima se zasniva rad te organizacije.

Šef skupštinske delegacije u PS SE Biljana Pantić Pilja navela je da će na zasedanju ove međunarodne parlamentarne organizacije, u aprilu na dnevnom redu biti prijem Kosova, te da će Srbija, ako do toga dođe, razmotriti dalje učešće u radu PS SE, saopšteno je iz parlamenta.

Ona je ukazala i da se na Kosovu najoštrije krše ljudska prava Srba od strane režima Aljbina Kurtija.

“Srpska valuta i srpska roba su zabranjene na KiM, a uz konstante pritiske i napade već je 11 odsto Srba napustilo ovaj deo srpske teritorije, od kada je Kurti na vlasti”, navela je Pantić Pilja.

Članovi delegacije Narodne skupštine u PS SE Dunja Simonović Bratić, Vladimir Đorđević i Aleksandar Mirković potvrdili su zajednički stav naše parlamentarne delegacije.

Istakli su da je svaka podrška za poziciju Srbije po ovom pitanju od velikog značaja i izrazili očekivanje da će švajcarska parlamentarna delegacija podržati poštovanje međunarodnog prava.

Ambasador Šmid naveo je da je svestan zabrinutosti Srbije i izrazio nadu da će Srbija ostati članica Saveta Evrope, jer ona pripada toj organizaciji.

Ocenio je i da naše dve države imaju dugoročno prijateljstvo, uprkos nekim razlikama u stavovima. Članovi delegacije su sa Šmidom razgovarali i o saradnji parlamentarnih delegacija Srbije i Švajcarske u ovoj međunarodnoj organizaciji, imajući u vidu da predstoji izbor za generalnog sekretara PS SE u junu ove godine, a ambasador Šmid je predstavio švajcarskog kandidata za tu poziciju.

Comments

Pročitaj još