• Početna>
  • Vesti>

Borelj: EU zabrinuta zbog posledica zabrane dinara po Srbe na KiM

Foto: Tanjug

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj naveo je u pisanom odgovoru Evropskom parlamentu da je EU zabrinuta zbog izostanka prethodnih konsultacija Prištine u vezi sa odlukom da zabrani dinar i zbog posledica koje ta odluka može da ima na svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji.

Žozep Borelj je, u odgovoru na pitanje francuske poslanice Dominik Bild šta Evropska komisija planira da preduzme povodom pitanja uspostavljanja Zajednice srpskih opština (ZSO) i zabrane dinara na KiM, naglasio da se to posebno odnosi na posledice po škole i bolnice, s obzirom na “očigledno odsustvo alternativnih rešenja u ovom trenutku”.

“Pitanje odluke Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju se dotiče pitanja o kojima je trebalo da se pregovara u vezi sa ZSO, poput statusa i finansiranja Institucija kojima upravlja Srbija na Kosovu i njihova integracija u kosovske institucije i pravni okvir. EU je zabrinuta zbog odsustva prethodnih konsultacija i zbog posledica koje bi ova odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica”, napisao je Borelj.

Ponovio je da je osnivanje ZSO obaveza Prištine po međunarodnom pravu.

Dodao je da ta obaveza proističe iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine, koji su Beograd i Priština zaključili u dijalogu uz posredovanje Unije, a zatim je usvojen u skupštini privremenih prištinskih institucija.

Podsetio je da je EU izradila Evropski nacrt statuta ZSO, u konsultacijama sa stručnjacima za međunarodno pravo, uz poštovanje relevantnih sporazuma iz dijaloga, kao i “kosovski pravni okvir” i “crvene linije strana u meri u kojoj je to moguće”.

“Nacrt statuta je 21. oktobra prošle godine predstavljen Aljbinu Kurtiju i Aleksandru Vučiću, a Kosovo je 26. oktobra obavestilo EU da bi prihvatilo predlog, pod uslovom da Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, Aneks i sam Nacrt statuta ZSO, formalno potpišu Kurti i Vučić”, naveo je Borelj.

Dodao je da je Beograd isključio svaki oblik potpisa i da se od tada predstavnici Prištine nisu angažovali u razgovorima o ZSO.

Comments

Pročitaj još