• Početna>
 • Vesti>

CIK: Rok za registraciju birača koji žive van Kosova sa pravom glasa za smenu gradonačelnika, do 3. aprila

Foto: info.ks. net

Rok za podnošenje zahteva za registraciju birača koji žive van Kosova, a koji imaju pravo da 21. aprila učestvuju na glasanju za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, počeo je u petak 29. marta i trajaće do srede 3. aprila, saopšteno je na zvaničnoj veb stranici Centralne izborne komisije Kosova.

“Centralna izborna komisija obaveštava građane sa pravom glasa da je počeo period za podnošenje zahteva za registraciju birača van Kosova, za proces glasanja za ili protiv razrešenja predsednika opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica, koji će se održati 21. aprila 2024. godine” navedeno je u obaveštenju.

Tokom ovog perioda, koji se završava 3. aprila 2024. godine, državljani koji žive van Kosova mogu da podnesu zahtev za registraciju kao birači van Kosova, slanjem zahteva putem onlajn platforme koja je postavljena na veb stranici CIK-a kqz-ks.org: prateći sve korake jedan za drugim.

Drugi način je prijava putem pošte.

Svi detalji o periodu prijave za registraciju birača koji žive van Kosova objavljeni su na veb stranici CIK-a www.kqz-ks.org Prijava se vrši na ovom linku.

CIK je predvideo i Komisiju za administrativne prigovore građana koji eventualno budu odbijeni u precesu registracije. Administrativni prigovor se može poslati e-mailom, na: kundershtimi.vjk@kqz-ks.org

Nakon registracije, birači će moći da svoje građansko pravo ostvare glasanjem putem pošte, dodaje se u obaveštenju.

“Centralna izborna komisija podstiče sve državljane Kosova sa pravom glasa koji žive van Kosova – da ostvare svoje pravo da se registruju kao birači van Kosova i da potom, nakon registracije, glasaju putem pošte u periodu koji počinje 12. i završava se 20. aprila 2024. godine”.

Kompletna uputstva za glasanje putem pošte prenosimo u nastavku teksta ili ih možete naći na ovom linku. Napominjemo, kada se od vas u jednoj fazi prijave, bude zahtevalo da se fotografišete sa ličnom kartom, fotografišete se tako što ćete ličnu kartu držati u visini grudi i omogućiti utvrđivanje poklapanja vašeg lika sa fotografijom na ličnoj karti.

GLASANJE PUTEM POŠTE

Centralna Izborna Komisija omogućava građanima Kosova koji žive u inostranstvu da glasaju putem pošte na opštim i lokalnim izborima.

Registracija za usluge glasanja putem pošte

Ako ste državljanin Republike Kosovo i živite van Kosova, možete se prijaviti kao birač van Kosova slanjem zahteva za registraciju na jedan od sledećih načina:

Elektronske platforme, klikom ovde 

Pošte, prateći dole navedene korake:

29. Marta – 3. Aprila 2024

Korak 1 Preuzmite i popunite obrazac za glasanje van Kosova

Obrazac za prijavljivanje za glasanje van Kosova

Korak 2 Priložite prateću dokumentaciju

Da biste se uspešno registrovali, morate priložiti:

 • Kopiju jednog od identifikacionih dokumenata izdatih od strane Republike Kosovo, kao što je lična karta, pasoš ili vozačka dozvola.
 • Vašu fotografiju zajedno sa identifikacionim dokumentom u ruci.
 • U slučaju da je lični dokument izdat od strane Republike Kosovo istekao, morate priložiti i kopiju važećeg identifikacionog dokumenta države u kojoj živite.

Korak 3 Pošaljite prijavu za registraciju

Obrazac prijave zajedno sa pratećom dokumentacijom morate poslati poštom u poštansko sanduče Centralne izborne komisije.

Kompletna prijava mora biti dostavljena do gore navedenog roka.

Adresa koju treba da označite u koverti:

Centralna Izborna Komisija
Glasanje Putem Pošte
Pošta 6, poštanska kutija 351
10000 Priština
Republika Kosovo

Dostavljanje glasačkih listića za glasanje putem pošte

Nakon što dobijete potvrdu da je vaš zahtev za registraciju odobren, u istom imejlu ćete dobiti Potvrdu o registraciji koju morate odštampati i poslati poštom zajedno sa paketom sa glasačkim listićima u navedenim rokovima. Da biste poslali paket, sledite dole navedene korake:

12. aprila– 20. aprila 2024

Korak 1 Preuzmite glasački listić

Glasački listić i Spisak kandidata

Korak 2 Popunite Glasački listić

U procesu glasanja za ili protiv razrešenja predsednika opštine u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, vi treba da glasate kao u nastavku:

a) Na glasačkom listiću za ili protiv razrešenja predsednika opštine, vi treba da izaberete samo jednu opciju.

Napomena: Potrudite se da oznaka bude u okviru kvadratića političkog subjekta kojeg vi birate, kako bi vaš glas bio važeći.

Korak 3 Ubacite u kovertu

a) Ubacite popunjen glasački listić u neobeleženu kovertu i zatvarajte je.

b) Stavite kovertu sa glasačkim listićem i potvrdom o registraciji (koju ste dobili putem e-maila) u drugu kovertu u koju morate napisati adresu CIK-a kao u nastavku:

Centralna Izborna Komisija
Glasanje Putem Pošte
Pošta 6, poštanska kutija 351
10000 Priština.

Koverte primljene u roku od strane birača registrovanih za glasanje putem pošte prvo verifikuje CIK. Nakon što budu verifikovani, prosleđuju se Centru za prebrojavanje i rezultate (CPR). CPR-u se šalju samo neobeležene koverte koje sadrže glasački listić ili glasačke listiće. Na ovaj način, kada se otvore neobeležene koverte, ne mogu se identifikovati birači koji su te listiće poslali, čime se štiti tajnost glasanja lica koja glasaju putem pošte.

Pažnja Šta trebate uzeti u obzir

 1. Paket koji sadrži kovertu sa glasačkim listićem mora biti individualan.
 2. Svako mora da glasa lično i da se ovo pravo, pravo glasa, ne može i ne sme „preneti“ ili „delegirati“ na nekog drugog.
 3. Svaka sklonost manipulaciji ili zloupotrebi biće krivično gonjena.
 4. Preporučuje se da, u okviru svojih mogućnosti, pošaljete vaš paket sa glasačkim listićem iz iste zemlje u kojoj ste prijavili svoje prebivalište tokom faze registracije kao birača u inostranstvu.

Paket sa glasačkim listićem će biti odobren, ako je individualan i poslalo ga lice koje se nalazi na biračkom spisku van Kosova i sadrži:

 1. pečat ili poštansku marku države u kojoj birač živi,
 2. koverat tajnosti,
 3. uverenje o registraciji.

Ukoliko jedan od ovih kriterijuma nije ispunjen, koverta sa glasačlim listićem će biti odbijena.

Comments

Pročitaj još