• Početna>
  • Vesti>

Freskopisom i Akatistom zajedno u obnovu crkve Svete Ane u Velikoj Hoči

Foto: Radio Goraždevac

Pedesetak vernika iz Orahovca i Velike Hoče se ove nedelje, okupilo u crkvi Svete Ane u Velikoj Hoči gde je paroh velikohočanski jerej Milan Stojković služio Akatist Svetom Joakimu i Ani.

Ova mala crkvica je proteklih meseci renovirana iznutra, a freskopisac iz Velike Hoče Miroslav Šavelić je uz blagoslov vladike raško-prizrenskog Teodosija, počeo oslikavanje oltarskog dela crkve.

Otac Milan je po pročitanom Akatistu rekao da će se Akatist služiti svakog četvrtka u vreme Vaskršnjeg posta, da se nada da će u crkvi da se završi freskopisanje, a potom uradi i novi ikonostas u duborezu.

Otac Milan je navoe da se javljaju ljudi iz ovoga kraja, kako oni koji i dalje žive u ovom kraju, tako i raseljeni – da svojim prilozima pomognu da se crkva oslika i iznutra ukrasi i da je važno da svi učestvuju.

“Ovaj hram je oduvek bio od velike važnosti za ovaj narod i za narod srpski uopšte. U njemu zaista osećamo prisustvo Božje. Evo vidite, ukrasili smo deo oltara i ako Bog da, idemo polako, u slavu Božju, jer sve što radimo treba da radimo u slavu Božiju i da prinoseći molitve i velikim molitvenicima Svetom Joakimu i Ani, koji su naši posrednici pred Bogom i da se tako spremamo za najradosniji i najveći naš praznik Vaskrsenje Hristovo” – rekao je otac Milan.

Crkva posvećena majci Presvete Bogorodice, Svetoj Ani, se nalazi u centru Velike Hoče. U dvorištu ove crkve nalazi se i OŠ „Svetozar Marković“.

Po predanju, koje se čuva među meštanima ovoga sela, crkvu, koja je postojala u srednjem veku na ovome mestu, su Turci srušili i umesto nje podigli džamiju. Posle oslobođenja od Turaka 1912. godine, Srbi su opet podigli crkvu. Po podacima iz zapisa Petra Kostića, profesora Prizrenske bogoslovije, crkvu Svete Ane obnovila je Vanka, udova Jovana Zivgarevića iz Velike Hoče.

Comments

Pročitaj još