• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Nalazimo se u izuzetno teškoj političkoj situaciji, visoka cena geopolitičke pozicije

Foto: Radio Mitrovica sever

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju javnosti da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj političkoj situaciji, jer zbog geopolitičke pozicije plaća visoku cenu.

“Ovoga puta, plašim se, zaista ne svojom krivicom, već zbog geopolitičke situacije plaćamo visoku cenu“, istakao je Vučić.

Reč je, navodi, o sveukupnom pritisku zbog naše vojne neutralnosti, zbog odnosa prema sukobu u Ukrajini i pozicije da osuđujemo napad na suverenu zemlju, ali se ne pridružujemo sankcijama.

Treći razlog je, istakao je, da zapadne zmelje osećaju veliki pritisak zbog napredovanja ruskih snaga i mogućih budućih političkih poruka iz Moskve koje će se zasnivati na onome što se neretno naziva “kosovski presedan”. 

“Upravo zato potrebno je sve to skloniti iz ruku ili kao potencijalni kec u rukavu Vladimira Putina, i tu se Srbija i srpski narod neretko nađu na meti ne samo Prištine, već i svih onih koji su ih podržavali“, objasnio je Vučić.

‘Mir je prioritetni interes Srbije, ali je sloboda ono bez čega ne može’

Predseenik Srbije je rekao da je mir za Srbiju prioriteni interes, ali i da je sloboda ono bez čega Srbija ne može, i čime se ponosi.

“Od dolaska Aljbina Kurtija na vlast imali smo 494 etnički motivisana napada, a pre toga svega 180 napada više, što pokazuje da se broj napada od dolaska na vlast Kurtija duplirao”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da su međunarodni predstavnici navodno uvodili sankcije Prištini, ali kako kaže, Priština je i pored toga učestvovala na apsolutno svim međunarodnim forumima koje su organizovale zapadne zemlje.

“Ne postoji nijedan forum na koji Priština nije pozvana. Zatim su ih kaznili viznom liberalitacijom, zatim učešćem u Političkom savetu NATO-a, a to je agresija na našu zemlju. Kaznili su ih pokretanjem inicijative za prijem u Savet Evrope, iako Kosovo ne samo za nas već i za pet zemalja članica EU Kosovo nije država”, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da je na svim sastancima sa velikom petorkom ponovljano da je suštinska obaveza Prištine formiranja Zajednice srpskih opština.

“A onda se izvestilac Dora Bakojami naprasno setila da za preporuku za prijem u Savet Evrope za Prištinu nije važna ni eksproprijacija zemljišta na severu Kosova, ni ZSO već, samo vraćanje zemljišta manastiru Dečani”, rekao je Vučić.

“Nećemo prihvatiti ukidanje dinara na KiM”

Govoreći o ukidanju dinara na KiM, Vučić je poručio da Srbija ne može i neće prihvatiti tu odluku.

Naveo je da Priština zahteva od Srbije da proda ogranak Poštanske štedionice na KiM “Rajfajzen banci“ ili nekoj drugoj banci, jer ne žele srpske banke na KiM i dodao da to nikada neće prihvatiti.

“Mi ćemo ogranke svoje banke ili idealne vlasničke udele da prodajemo kada hoćemo i kako god hoćemo. Oni jednostavno nisu normalni. Oni svoje zahteve postavljaju onako usput. Reći će, nije to naš zahtev, nego usput ako možete to da prihvatite. Ni usput, ni ne usput, ne možemo i nećemo da prihvatimo ukidanje dinara”, rekao je Vučić.

“Nećete nas naterati da prihvatamo nešto zato što smo mnogo dobri i fini, jer ćete vi da nam kažete – potapšaćemo vas po ramenu. Nemojte više nas tapšate po ramenu. Dosta ste nas lagali i obmanjevali”, rekao je Vučić.

“Progon Srba brutalno pripremljen, čujemo organizovano ćutanje”

Vučić je rekao da je progon Srba sa severa Kosova i Metohije brutalno pripremljen.

“A sa druge strane čujemo organizovano ćutanje. Namerno sam to tako rekao, iako je contradictio in adjecto. Organizovano ćutanje se neverovatno glasno čuje”, istakao je predsednik.

Vučić je ukazao na nasilno gašanje srpskih institucija, bezrazložno otvaranje vatre i gotovo stalno prisustvo oklopnih borbenih vozila u mirnim, urbanim, suburbanim i ruralnim sredinama, nasilno sprovođenje nelegalne eksproprijacije zemlje u privatnom vlasništvu Srba, koja se potom koristi za izgradnju policijske i vojne namene, a po Članu 9 prvog sporazuma nemaju nikakvo pravo da to rade.

Predsednik je dodao i primere otimanje imovina Srpske pravoslavne crkve, u Rajskoj banji pored Manastira Banjska, čime se narušavaju specijalne zaštitne zone oko objekata SPC.

Potom, naveo je i preoravanje srpskih sakralnih objekata starih više vekova, uklanjanje oznaka mesta i naselja na srpskom jeziku, što je akt kulturnog genocida.

“Na dnevnom redu će biti i rezolucija o genocidu u Srebrenici – imaćemo kolektivni Zapad protiv sebe”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će zajedno sa Vladom Republike Srbije, kao i svim zainteresovanim političkim subjektima, pripremiti odluku Beograda koja bi do 11. maja trebalo da bude snažna.

“Imaću i sastanak sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom gde ću ga zamoliti da u obzir uzme sve ono o čemu smo razgovarali i sve međunarodne norme, uključujući SZO, iako oni podržavaju nezavisnost”, ističe Vučić.

Naglasio je da će krajem aprila na dnevnom redu biti i rezolucija o genocidu u Srbrenici.

“Kada su nam zamerali što se na dnevni red pokušava da se stavi protivpravna NATO agresija, dvojica ambasadora su nam rekla da se 25 godina vraćamo u prošlost, a sada nas u prošlost vraćaju 29 godina. U Srebrenici se dogodio užasan zločin”, rekao je predsednik Srbije uz napomenu da se rezolucija najavljuje zbog pritiska na Srbiju i ideje da srpski narod bude kažnjen zbog svoje slobodarske i nezavisne politike.

Istakao je i da je drugi razlog taj što ne mogu “u potpunosti da podrže Palestince zbog podrške Izraelu, pa su našli muslimane koje mogu da podrže”.

“Zbog toga će kasnije tražiti ratnu odštetu od Republike Srpske”, istakao je predsdnik Srbije, uz naglasak da će “biti teško” odbraniti poziciju Srbije, jer će “kolektivni Zapad biti protiv”.

“Mi ćemo se boriti, mali smo, sve te sile su protiv nas. Oni moraju da skupe dve trećine za to, ali biće teško za nas”, rekao je Vučić.

Predsednik je ponovio da je Srbija na evropskom putu, i da od tog put nije odustala, ali i da će situacija za nas biti sve teža i komplikovanija.

Comments

Pročitaj još