• Početna>
  • Vesti>

Stano: Na Savetu Evrope je da odluči o članstvu Kosova

Foto: Tanjug

EU ponavlja da odluke u Savetu Evrope nisu direktno vezane za Uniju, jer je to, kako kažu briselski zvaničnici, još jedna nezavisna evropska organizacija, piše portal Radio Slobodna Evropa.

Portparol Evropske unije Peter Stano je u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa  naveo da primaju na znanje da je Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ove nedelje razmatrao i usvojio nacrt statusnog mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo, koji je pripremila izvestiteljka, Dora Bakojanis.

„Na članovima Saveta Evrope je da odlučuju o pitanjima u vezi sa ovom organizacijom, uključujući i njeno članstvo”, izjavio je Stano.

On nije odgovori na direktno pitanje da li je glasanjem protiv Srbija prekršila sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

Poručio je da bez obzira na razmatranja Saveta Evrope, Evropska unija i dalje očekuje da sve sprovedu sve odredbe Sporazuma o putu ka normalizaciji iz 2023. godine.

Odredbe ovog sporazuma, kako tvrdi Stano, „treba da se sprovedu ekspeditivno, u dobroj veri i nezavisno jedna od druge“, o čemu su se strane saglasile u Aneksu za implementaciju u Ohridu.

„Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice srpskih većinskih opština na Kosovu, što je najkonkretniji način da se obezbedi zaštita zajednice kosovskih Srba. Za žaljenje je što je, uprkos naporima EU i šire međunarodne zajednice, do sada došlo do veoma ograničenog napretka i Kosova i Srbije u sprovođenju obaveza koje su prihvatile ovim sporazumom“, poručio je portparol EU.

Comments

Pročitaj još