• Početna>
  • Vesti>

Festival nauke “Fizikus”: Snaga mladih umova i posvećenost istraživanju

Foto: Radio Mitrovica sever

U Gimnaziji u Kosovskoj Mitrovici održan je peti po redu festival nauke “Fizikus”.

Gimnazijalci su zajedno sa svojim profesorima predstavili impresivne projekte i oglede iz fizike, hemije i biologije i njime potvrdili snagu mladih umova i njihovu posvećenost istraživanju.

Posetioci festivala su imali priliku da se upoznaju sa agregatnim stanjima, zakonima termodinamike i uopšte lepotom fizike. Najveću pažnju posetioca privukao je ogled Solarni robot, kaže Đorđe Stefanović učenik druge godine Gimnazije.

“Po meni je to najinteresantnija priča, jer njime možemo pokazati kako uz pomoć solarne energije možemo pokretati stvari. Takođe imamo i kviz, koji je zaista zanimljiv i naišao je na veliko interesovanje učenika” rekao je Stefanović.

Pažnju je privukao i Teslin transformator, koji se koristi za prozivodnju viskog napona visoke frekvencije. Učenik matematičkog smera Nemanja Drobac kaže da on predstavlja tip električnog kola sa rezonantnim transformatorom.

“Teslin transformator je izum Nikole Tesle, predstavljen 1974. na sajmu naučnika. Kada bi grom udario u njega, zbog njegove velike visine, transformisao bi energiju u električnu, koja bi napajala  grad u roku od 3-4 dana, a preostala energija bi se čuvala u ovom transformatoru” rekao je on.

Predstavljena je i Teslina kugla, koja je bila popularna osamdesetih godina prošlog veka.

“To je zapravo izum koji se sastoji od helijuma i barijere od plastike. Unutar nje su elektroliti, koji zajedno reaguju i stvaraju visokofrekventnu struju. Ljudi, jer su dobri izolatori, dodirom mogu privući struju na njih, ali kada bismo uzeli lampu, došlo bi do sprovođenja struje na lampu i na ostale metalne predmete” rekao je Drobac.

Hemijski segment festivala oduševio je posetioce raznovrsnim eksperimentima koji su istraživale osnove hemijskih reakcija, strukturu i njenu transformaciju. Na njemu su održane laboratorijske vežbe, ogled Duh iz boce, Kameleon i Slonova pasta. Najveću pažnju prisutnih privukla je Slonova pasta i Nevidljivo pismo, kaže Vanja Radojević učenica  druge godine matematičkog smera.

“Uzeli smo papire koje smo umočili u rastvor natrijum-hidroksida i tako napravili nevidljiva pisma. Kada se on osušio, uzeli smo rastvor od kurkume i acetona i premazali preko papira. Kao što se može videti, uz pomoć njega možemo da dobijemo nevidljive poruke” rekla je ona.

Mogli su se videti i ogledi iz IT sektora, za koje su se učenici ovog smera potrudili, kako bi zainteresovali što više osnovaca, kaže Iva Simić sa IT smera.

“Pripremili smo razne oglede za učenike koji planiraju da upišu našu školu, a pogotovo za IT smer. Imamo kodove koje smo pravili za igrice, sajtove i slično, kako bi ljudi mogli da vide šta mi to radimo. Naravno, potrudili smo se da to bude što zanimljivije, kako bi njima bilo još interesantnije i kako bi upisali naš smer” rekla je ona.

Profesorica fizike Ema Čečović kaže da su pored eksperimentalnih ogleda iz oblasti fizike, biologije i hemije, učenici IT smera pripremili i kratku prezentaciju svog smera u okviru programiranja računarstva i informatike.

Ona kaže da je festival prvi put održan 2013. godine.

“Festival je prvi put održan 2013. godine, i u suštini to je projekat koji smo nasledili od naših starijih kolega i nastavnika. Nastavnik fizike Slobodan Mihajlović je osnovao “Fizikus” sa svojim kolegama i tadašnjim đacima i od tada je još četiri puta održan, a poslednji put pre pet godina. Danas obeležavamo mini jubilej, zvaničnih pet godina festivala” rekla je Čečović.

Direktorica Gimnazije Bojana Vulović pozdravila je prisutne, kolege, učenike i OŠ “Branko Radičević”, čiji su učenici danas posetili mitrovačku Gimnaziju, kako bi se upoznali sa njihovim aktivnostima i smerovima.

Festival nauke “Fizikus” održan je po peti put u Gimnaziji u Kosovskoj Mitrovici i okupio je veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola, profesora, nastavnika i prijatelja ove škole.

Comments

Pročitaj još