• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Opet neće biti sednice SB UN-a o NATO agresiji, Francuska najavila da će tražiti proceduralno glasanje

Foto: Tanjug

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da se sednica Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija o NATO agresiji na SR Jugoslaviju najverovatnije opet neće održati.

Ivica Dačić je rekao da je jutros bio spreman da krene u Njujork, ali da je Francuska najavila da će opet tražiti proceduralno glasanje, zbog čega se, kako smatra, sednica neće održati.

Na ponovljen zahtev Rusije, Japan je za danas zakazao sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o NATO agresiji na SRJ.

“Sednica verovatno danas neće biti održana, i ne znamo da li će uopšte biti održana. Rusija je zapretila da će svaku sednicu da priča o agresiji i da će svaku sednicu da koristi za proceduralno glasanje”, dodao je Dačić.

Ukazao je na to da Rusija juče nije odobrila plan aktivnosti SB za april, tako da Srbija sada ulazi u odnose između velikih sila, što nama nije bio cilj. “Hteli smo da kažemo našu istinu o agresiji na Srbiju i spremni smo da i dalje kada ta sednica bude zakazana i ako bude zakazana učestvujemo u tome”, naveo je Dačić.

Na sednici SB UN održanoj 25. marta, na dnevni red nije stavljeno NATO bombardovanje SRJ jer je 12 članica tog tela bilo uzdržano, a tri – Rusija, Kina i Alžir jedine su bile za raspravu o toj temi.

Povodom odluke političkog komiteta Paralamentarne skupštine Saveta Evrope o usavajanju mišljenja Dore Bakojani, kojom se preporučuje članstvo tzv. Kosova u Savet Evrope, Dačić je ponovio da je ta odluka sramotna i skandalozna i da je to još jedan dokaz sunovrata međunarodnog prava.

Prema njegovim rečima, odluka Političkog komiteta PS SE za Srbiju nema nikkavu važnost budući da je naša narodna skupština proglasila ništavnim akt Kosova o proglašenju nezavisnosti.

“Dora Bakojani nije govorila istinu”

Kada je reč o glavnoj izvestiteljki za tzv. Kosovo u Savetu Evrope Dori Bakojani, Dačić je istakao da nije govorila istinu kada je rekla da će Priština imati tri uslova bez prijema u SE – zemljište Dečana, drugo, formiranje ZSO i treće, da prestane eksproprijacija u srpskim opštinama.

Kako je ocenio, Zapad se dogovorio sa Aljbinom Kurtijem da za ulazak u Savet Evrope samo sprovede odluku da se zemlja u katastar upiše na Visoke Dečane što znači da se Priština nagrađuje za nešto što pripada tom manastiru 700 godina.

“Pa što to niste rekli pre mesec dana? Zanimljivo je da kada se (Aleksandar) Vučić i ja sastanemo s Grcima insistiraju da mi govorimo da mi poštujemo teritorijalni integritet Grčke na moru, kopnu, i u vazduhu”, napomenuo je Dačić.

“A Dora Bakojani nije obična političarka, to je sestra grčkog premijera Micotakisa. To je jedna neprincipijalna odluka, Srbija to nije zaslužila”, zaključio je ministar spoljnih poslova.

Comments

Pročitaj još