• Početna>
  • Vesti>

CIK odobrio postavljanje kamera kao tehničku podršku na biračkim mestima

Foto: info.ks. net

Na sednici Centralne izborne komisije, razgovaralo se o radu sekretarijata i izveštaju Saveta CIK-a.

Na sastanku je rečeno da svi birački centri u četiri severne opštine ispunjavaju zakonske kriterijume za svoju lokaciju. U manjem broju njih, ne postoji olakšan pristup za osobe sa posebnim potrebama.

Član CIK-a, Arijanit Eljšani, predstavio je izveštaj Saveta za izborne operacije, rekavši da je tehnička podrška kamerama na biračkim mestima – inovacija, prenosi KoSSev.

„Imate svaki od ovih dokumenata. To je nešto novo što se uspostavlja, tehnička podrška za kamere na biračkim mestima, pošto smo u procesu pozajmljivanja kamera koje će snimati proces glasanja unutar biračkih mesta. Moramo imati izvođača koji će nam pomoći da instaliramo ove uređaje, ali i da budenmo u funkciji, tako da operateri mogu brzo da reše bilo kakav tehnički problem koji možemo da imamo u postavljanju ovih kamera“, rekao je Eljšani.

Uprkos glasanju „ZA“, član CIK-a Iljir Gaši , izražava skepticizam u pogledu toga da li je postavljanje kamera u skladu sa aktuelnim zakonima Kosova.

„Ovde imam svoje dileme, ne znam da li je to u potpunosti u skladu sa našim zakonskim okvirom, jer to jeste u redu za birački centar, ali imam dileme za biračka mesta. Uprkos činjenici da sam glasao „ZA“, izdvojio bih da se možda se u budućnosti možemo suočiti sa eventualnom žalbom za koju ne znam kakav bi mogao biti tačan ishod“, dodao je Gaši.

Eljšani je dao pojašnjenje o tome, ukazujući da su ove specifikacije samo za tehničku podršku.

„Ove specifikacije su samo za tehničku podršku koja će biti pružena, jer je to posebna procedura koja će biti razvijena za uzimanje i zaduživanje od CIK-a Albanije. Imaćemo memorandum o saradnji sa njima, i kamere za snimanje unutar biračkog mesta će biti pozajmljene. Ovo pitanje u vezi sa predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima na republičkom nivou zahteva posebne procedure. Ovo je svojevrsno pilot testiranje koje radimo za korišćenje kamera unutar biračkih mesta”, rekao je on.

U međuvremenu, drugi član, Aljban Krasnići, rekao je da su kamere postavljene u obliku i položaju tako da se održi nesmetan tok procesa.

„Novi zakon je dao obavezu CIK-u da poveća transparentnost tokom procesa glasanja i prebrojavanja i to se zasniva na toj transparentnosti. Naravno, čak i u drugim zemljama koje koriste ovaj obrazac, jasno je da je ovde sačuvana tajnost glasanja. Ako je u pitanju ova briga, onaje očuvana u svakom pogledu. Postaviće se u obliku i položaju tako da se održi nesmetan tok procesa i za bilo koje okolnosti koje nam zatrebaju, bilo zbog rezultata ili iz drugih aspekata“, rekao je on.

Članovi CIK-a su odobrili pregled i usvajanje tehničkih specifikacija za ugradnju i tehničku podršku kamera na biračkim mestima.

Objavljeno je i saopštenje u vezi sa procesom regrutovanja privremenog osoblja, za proces glasanja za ili protiv smene gradonačelnika sa funkcija u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica. Do sada su, prema saopštenju, podnešene 64 prijave za 25 mesta.

Comments

Pročitaj još