• Početna>
  • Vesti>

Vučević: Imamo spreman odgovor na ono što će se dešavati u Savetu Evrope

Foto: instagam milosvucevic_odbrana

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane u tehničkom mandatu Miloš Vučević rekao je, komentarišući današnju sednicu u Savetu Evrope o prijemu Prištine u tu organizaciju, da su na delu festival licemerja i lakrdije u međunarodnom javnom pravu jer sve što važi za sve, ne važi samo za Albance na Kosovu. U razgovoru za RTS je rekao da će Vlada biti formirana na vreme, da će imati novu energiju i nova lica.

Politički komitet Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope na današnjoj sednici glasaće o preporuci izvestioca Dore Bakojani da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane u tehničkom mandatu Miloš Vučević rekao je u razgovoru za RTS da je Priština trebalo da ispuni tri uslova – vrati zemlju Visokim Dečanima, formira ZSO i zaustavi eksproprijaciju imovine u srpskim opštinama.

Međutim, vrata Saveta Evrope otvorila su se odmah po ispunjavanju prvog uslova, a i do toga je došlo osam godina od izrečene presude, istakao je Vučević uz napomenu da Priština ima većinu, mada nema konsenzus u Savetu Evrope.

To je prvi put da teritorija koja nije država u punom smislu dobija priliku i status favorizovanog subjekata u međunarodnom javnom pravu u procesu priključivanja SE.

“Videli smo festival licemerja i lakrdije u međunarodnom javnom pravu, da sve što važi za sve, ne važi samo za Albance sa tzv. Kosova. Da sve što su garantovali Srbiji ne postoji i nema sankcija prema Prištini”, rekao je Vučević.

Istakao je da Srbija ima adekvatne odgovore na sve moguće situacije, pa i na ono što će se dešavati u Savetu Evrope, kao i da ne pokazuje unapred sve karte.

“Mi da gledamo na političkom, diplomatskom planu da uradimo sve što možemo, a naravno da država Srbija ima adekvatne odgovore na sve moguće situacije, pa i u odnosu na ovo što će se dešavati u Savetu Evrope, da ne istrčimo mi unapred, da se ni ne junačimo. Da vidimo šta su državni i nacionalni interesi Srbije i kako da u ovim gotovo nemogućim uslovima štitimo iste”, rekao je Vučević.

“Ništa nije slučajno u izboru datuma”

Miloš Vučević je ukazao na to da se namerno biraju dani koji su od značaja za srpski narod kako bi se donosile određene odluke.

“Da još jednom podcrtamo i građanima Srbije, i pre svega onima koji se osećaju kao deo srpskog naroda, baš na 24. mart, na 25 godina od NATO agresije, takozvano Kosovo dobije status pridruženog člana, posmatrača u parlamentarnoj skupštini NATO pakta. Ako neko veruje da je to slučajno, nije ni to slučajno, kao što nije slučajno da su isporučili, kao džak krompira, nekadašnjeg predsednika Srbije i SRS, Slobodana Miloševića, na Vidovdan. Nema ništa slučajno oko datuma”, rekao je Vučević.

Povećano prisustvo snaga reda na ulicama 

Na pitanje kakva je bezbednosna situacija u Srbiji, Vučević odgovara da situacija na KiM predstavlja najveći bezbednosni rizik za našu zemlju.

“Imajući u vidu sve ono što se dešava – naoružavanje takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga i proces formiranja vojske, koju oni uporno pokušavaju da instaliraju, odnosno da formiraju“, rekao je ministar odbrane.

Kada je reč o bezbednosti u centralnoj Srbiji, u kontekstu terorističkog napada u Moskvi, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost podeljene su jasne instrukcije.

“MUP je pojačao prisustvo svojih pripadnika. Bezbednosno-informativna agencija je pojačala svoju kontraobaveštajnu i obaveštajnu aktivnost, ali svakako i prisustvo na samom terenu. I Ministarstvo odbrane je dobilo nalog od predsednika države, odnosno Vojska Srbije, da i patrole vojne policije budu prisutne na javnom prostoru, plus naše dve vojne agencije – bezbednosna i obaveštajna“, rekao je Vučević.

Vučević najavljuje vladu kontinuiteta

Vučević, koji je i potpredsednik vlade i predsednik SNS-a, istakao je da zbog terorističkog napada u Moskvi, pitanja bezbednosti, ukidanja dinara na Kosovu i daljih pritisaka, odnosno procesa prijema tzv. Kosova u Savet Evrope, nisu imali uslove da se bave formiranjem nove vlade.

“Verujem da ćemo u narednih sedam, 10, 15 dana videti jasne konture buduće vlade i da ćemo o tome obavestiti javnost. Nismo zakasnili, zato i postoje zakonski rokovi od 90 dana za formiranje vlade. Niti je to presedan, niti je to nešto neobično u političkom životu, ne Srbije nego u Evropi i čitavom svetu. Znači, nigde nismo zakasnili, vlada obavlja svoje redovne zadatke”, rekao je Vučević.

Najavio je da će u smislu politike to biti vlada kontinuiteta, a kičma programa rada buduće vlade biće ono što je izloženo kroz projekat “Skok u budućnost – Srbija 2027”.

“Nova vlada mora da donese i novu energiju, i neka nova lica, i neku novu snagu, i novi optimizam, novu volju da se bori zajedno sa predsednikom, sa Narodnom skupštinom, za Srbiju, za sve njene građane. I, pre svega, da oni koji će biti deo kabineta u Nemanjinoj 11 budu svesni odgovornosti”, naveo je Vučević.

Poručuje da sebe vidi deo tima, na kojoj god da je poziciji – “klupi za rezerve ili tribinama”.

“Verujem u ovu politiku jer to je jedina politika koja čuva Srbiju”, zaključio je Vučević.

Comments

Pročitaj još