• Početna>
  • Vesti>

Pantić-Pilja: Ono što je urađeno na sednici odbora PSSE mimo svih procedura i pravila

Foto: Tanjug

Šefica stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić Pilja izjavila je da je prihvatanje preporuke za članstvo Kosova u Savetu Evrope na sednici Odbora za političke poslove te organizacije mimo svih procedura i pravila i da su time pogazili sve norme međunarodnog prava.

Odbor za političke poslove Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na sednici u Parizu prihvatio je izveštaj izvesitoca za prijem Kosova u Savet Evrope Dore Bakojani, u kome su preporučuje da se Kosovo primi u SE.

Pantić Pilja je za Tanjug rekla da je srpska delegacija na sednici iznela svoje stavove i poručila Bakojani da je to što je uradila “licemerno” kao i da je status Kosova jasno uređen rezolucijom 1244 Saveta Bezbednosti UN, prema kome je južna srpska pokrajina deo Srbije i da će uvek ostati deo Srbije.

Kako je navela, izvestilac Dora Bakojani je svoj izveštaj podnela onlajn, posle koga je usledila burna rasprava.

Izveštaj je usvojen sa 31 glasom za, a protiv je bilo četiri glasa.

Pored predstavnika Srbije, Pantić Pilje i Bojane Simonović Bratić, protiv su glasale i predstavnice Crne Gore i Bosne i Hercegovine, dok je delegat iz Grčke bio uzdržan.

O prijemu Kosova u SE će se raspravljati na plenarnoj sednici koja će trajati od 15. do 19. aprila, a tema prijema Prištine će najverovatnije biti  na dnevnom redu 18. aprila, rekla je Pantić Pilja.

Bakojani je od Prištine ranije zahtevala da ispuni tri uslova kako bi dobila zeleno svetlo za prijem, a to su osnivanje Zajednice srpskih opština,  pitanje eksproprijacije zemljišta u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, kao i vraćanje imovine manastiru Visoki Dečani, koji je jedini ispunjen.

Comments

Pročitaj još