• Početna>
  • Vesti>

“Lažni premijer podvio rep, iz Prištine tvrde da je sve gotovo” ili šta kada lažna vest podvije rep istini

Neretko se dešava da u momentu kada  se očekuje ishod sastanka timova u Briselu,  na naslovnim stranama novina ili portala, osvanu pompezni, bombastični naslovi, iza čije prepotencije ne stoji očekivana vest. Pregovori u Briselu jesu važna medijska tema i upravo zato su odlična zamka za čitaoca koji će vođen atraktivnim i obećavajućim naslovom, kliknuti na vest.

Portal “Informer” objavio je u utorak 26. marta tekst pod naslovom “Kurti vraća dinar na Kosovo? Lažni premijer podvio rep, iz Prištine tvrde da je sve gotovo” .

Ovaj naslov donosi neistinu, jer najpre runda pregovora o kojoj govori nije još održana i tek se očekuje sastanak srpskog i albanskog pregovarača, što bi prema najavama iz Brisela, trebalo da se dogodi 4. aprila. Imajući to u vidu, ne može se iz ove perspektive znati ishod.

Potom, tekst je baziran na slobodnoj proceni analitičara Afrima Hotija koji jeste iz Prištine, ali on nikako  ne predstavlja odgovornu instancu koja donosi političke odluke, pa stoga se ne može njegovo mišljenje posmatrati kao deo narativa zvanične Prištine.

Pomenuti analitičar u izjavi za Kosovo onlajn koju Informer prenosi, izneo je svoje lično mišljenje o tome kakav bi ishod mogla da ima naredna runda dijaloga.

– Da, definitivno mislim da će na sledećem sastanku biti postignut sporazum. Po mom viđenju, problem srpske valute je preuveličan bez ikakve potrebe i čini se da su oba pregovarača, i onaj iz Srbije kao i sa Kosova izrazili svoju spremnost da se nađe rešenje. Ono je definitivno hitno potrebno, prvenstveno zbog Srba koji žive na Kosovu kako bi mogli da uživaju svoja prava i budu jednaki sa ostalim građanima. Politički maraton između dve zemlje će se završiti naredne nedelje – rekao je Hoti. 

Dakle, u samom tekstu nema ničega što bi dalo potvrdu informaciji iznetoj u naslovu.

Iako sa sigurnošću daje prognozu o postizanju sporazuma tokom sledeće runde dijaloga, u daljem tekstu Hoti nigde ne precizira kako će ta odluka glasiti tj. da će ta odluka “vratiti dinar na Kosovo”. On samo dodaje da je za postizanje rešenja potreban pritisak međunarodne zajednice.

– Pritisak je neophodan, posebno ako uzmemo u obzir odsustvo komunikacije između dve vlade, između Srbije i Kosova. To je već do sada pokazano, bez stvarnog i ozbiljnog pritiska međunarodne zajednice, neće biti sporazuma. U vezi sa tim, mislim da su zapadne sile odlučne da naprave neophodne korake da ubede strane da postignu sporazum – zaključio je analitičar.

Podsetimo, poslednjoj izjavi datoj na ovu temu, glavni srpski pregovarač Petar Petković je rekao da Priština nema političku volju da se dođe do rešenja pitanja vezanih za upotrebu dinara na Kosovu, kao i da će nova runda dijaloga na tehničkom nivou biti održana 4. aprila. Dodao je da brine jer mu ne izgleda da Priština ulaže dovoljno napora da se do rešenja dođe.

Nakon poslednje runde održane 25. marta u Briselu, specijalni predstavnik EU u dijalogu Miroslav Lajčak saopštio je da su pregovarači izneli svoje predloge u vezi sa uredbom Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara na Kosovu.

“Naše duge diskusije su pomogle da se razjasne važni detalji. Sledeće nedelje smo se dogovorili da se ponovo sastanemo sa ambicijom da pronađemo rešenje” naveo je Lajčak na društvenoj mreži Iks.

Dakle, ni zvanične strane nisu prejudicirale ishod sledeće runde.

Mišljenje analitičara, kome mediji često pribegavaju, može da bude korisno za javnost kao tumačenje aktuelnih političkih prilika. Ta tumačenja su od pomoći auditorijumu da razume društveno – politički i ekonomski trenutak u kome živimo. Ipak, to mišljenje uvek ostaje u domenu slobodne procene, ne mora nužno da bude ispravno i nikako ne bi smelo navoditi publiku da jedan izdvojeni stav pomeša sa odlukama koje se donose na najvišem političkom nivou.

O lažnim vestima i naslovima u medijima u video klipu, novinar Ana Marković

Comments

Pročitaj još