• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Odluka Parlamentarne skupštine SE sramotna i skandalozna

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o preporuci za prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope sramotna i skandalozna.

”Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o preporuci za prijem tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope je sramotna i skandalozna, koja ruši sve principe na kojima počiva Savet Evrope, jer je po prvi put predložen prijem teritorije koja nije članica Ujedinjenih nacija i nije međunarodno priznata”, poručio je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

On je poručio da odluka ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. ”Odluka predstavlja još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava”, porčio je Dačić.

Ranije danas Odbor za političke poslove Parlamentarne skupštine Saveta Evrope prihvatio je danas na sastanku u Parizu preporuku da takozvano Kosovo bude pozvano u članstvo te oorganizacije. Na društvenoj mreži Iks te organizacije navodi se da je naredni korak plenarna debata, koja će se održati 18. aprila, kada će PSSE i glasati o njenom statutarnom mišljenju.

Za tu odluku glasalo je 31 predstavnik zemalja, dok su protiv odluke bili predstavnici Crne Gore i BiH Maja Vukićević i Snježana Novaković, kao i dva predstavnika Srbije Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić. Uzdržan je bio predstavnik Grčke u tom političkom odboru. Glasanju o ovom pitanju prethodio je izveštaj izvestioca PSSE za Kosovo Dore Bakojani, koja je od Prištine tražila da ispuni tri uslova, od kojih je ispunjen samo jedan – vraćanje imovine manastiru Visoki Dečani.

Comments

Pročitaj još