• Početna>
  • Vesti>

Izložba “Slike prošlosti – vizija budućnosti”: Alumnisti nastavljaju tradiciju, stvaraju nove vizije i lepšu budućnost

Foto: Radio Mitrovica sever

Izložba „Slike prošlosti – vizija budućnosti“ otvorena je večeras u Galeriji fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Na postavci su prikazani radovi 177 umetnika koji su diplomirali, magistrirali i završili osnovne i master studije na Fakultetu umetnosti u Prištini / Zvečanu u periodu od 1977. do 2023. godine.

Njihova predanost, inovacija i strast za umetnošću služe kao podsetnik da umetnost nije samo trenutni izraz, već i kontinuirani proces istraživanja. Tokom svog perioda stvaralštva, alumnisti su postali i inspiracija za mlađe generacije umetnika.

Dekanica fakulteta Ester Milentijević pozdravila je prisutne goste, kolege sa univerziteta, kolege iz Italije, Španije, Crne Gore, studente, alumniste i prijatelje fakulteta. Milentijević je navela da je ovo prva realizovana izložba alumnista Fakulteta umetnosti i da su na njoj prikazani radovi prve generacije fakulteta.

„Nažalost, nismo bili u prilici da imamo originalna dela naših alumnista, ali smo se nekako snašli da njihove radove predstavimo. To su radovi prve generacije našeg fakulteta, pa sve do 2023. godine. Uspeli smo da za jedan kratak period sakupimo 177 radova naših alumnista. Velika je čast i zadovoljstvo što se ovde nalaze radove i naših kolega koji su učestvovali u razvoju fakulteta, koji više nisu sa nama, ali su se ipak našli da zidovima ove galerije“ rekla je Milentijević i zahvalila se svima koji su uložili rad i trud kako bi izložba bila uspešno realizovana.

Milentijević je najavila i otvaranje onlajn izložbe alumnista.

„Naša ideja je da napravimo onlajn izožbu, koja nikada neće biti zatvorena i koja će imati prilike da se na neki način doda svaki novi alumnista, koji bude poslao svoje radove“ rekla je dekanica Fakulteta umetnosti.

Đovani Lorenconi sa Univerziteta iz Bolonje rekao je da je lepo videti umetnički rad alumnista i njihov doprinos i zalaganje.

„Zaista je čast biti ovde sa vama. Lepo je videti težak rad svih alumnista i njihov doprinos. Divno je kako možemo uključiti alumniste u aktivnosti koje se tiču našeg projekta i fakulteta“ rekao je on.

Srna Sudar šef Kancelarije za projekte Univerziteta iz Crne Gore kazala je da žele da stvore i neguju alumni zajednicu i izrazila nadu za daljom uspešnom saradnjom.

„Ovim projektom želimo da stvorimo, negujemo i aktivno uključimo alumni zajednicu i negujemo dalje odnose. Drago mi je da Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici to intenzivno radi. Nadam se da ćemo nastaviti tim putem, uz stvaranje strateškog okvira i infrastrukture za takve aktivnosti u budućnosti“ rekla je Sudar.

Izložbu je ispred Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici svečano otvorila dr Saja Kosanović.

U muzičkom programu učestvovali su studenti muzičkog odseka Fakulteta umetnosti, kao i Etno grupa fakulteta.

Izložba alumnista Fakulteta umetnosti organizovana je u sklopu Erasmus+ projekta „ALL4LIFE“. Otvaranjem izložbe obeleženo je usvajanje univerzitetske strategije u saradnji sa alumnistima, sa ciljem uključivanja alumnista u aktivnosti i razvoj univerziteta u budućnosti.

Zainteresovani izložbu mogu pogledati u Galeriji fakulteta umetnosti u naredne dve nedelje.

Comments

Pročitaj još