• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Razočarani smo što je sprečeno da se u SB UN čuje istina o NATO agresiji

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija razočarana zbog toga što je danas sprečeno da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija čuje istina o agresiji NATO-a na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je na konferenciji za medije u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, pošto na dnevni red Saveta bezbednosti UN nije stavljena rasprava o 25 godina od početka NATO bombardovanja SRJ, rekao da se dogodio presedan u proceduralnom glasanju.

“Došli smo ovde na poziv SB UN. Smatramo da je tema izuzetno važna za međunarodno-pravni poredak i da se danas, kao što je bombardovanje Srbije bilo izvedeno kao presedan, dogodio jedan presedan na proceduralnom glasanju”, rekao je Dačić.

Srbija je, istakao je, razočarana zbog toga što je danas sprečeno da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija čuje istina o agresiji NATO-a.

Zahvalio je Rusiji, Kini i Alžiru koji su podržali inicijativu da se u Savetu bezbednosti razgovara o bombardovanju SRJ.

Šef srpske diplomatije je zahvalio i zemljama koje nisu glasale za, rekavši da su mnoge zemlje bile uzdržane jer nisu želele da se razgovaraju o temi u kojoj “očigledno postoje dvostruki standardi”.

Dačić je, komentarišući to što je NATO bombardovanje izvedeno zbog navodnih humanitarnih razloga, upitao o kojim humanitarnim razlozima je reč, s obzirom na to da je izvršeno “gotovo potpuno etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije”.

“Da li je sada potrebna humanitarna intervencija protiv Prištine kada se vrše zločini nad srpskim narodom, kada je 14 odsto Srba proterano u poslednjih nekoliko meseci, kad Priština ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, ali zato se nagrađuje članstvom u raznim međunarodnim organizacijama”, rekao je šef srpske diplomatije.

“Cinično je što Srbija nije mogla da govori o agresiji”

“Upotreba sile u međunarodnim odnosima je nelegalna i predstavlja predstavlja kršenje temeljnih principa i pravila međunarodnog prava. To su i same članice NATO-a govorile, kvalifikujući tu akciju kao nelegalnu, ali legitimnu upotrebu sile u cilju zaustavljanja navodne humanitarne katastrofe”, rekao je Dačić.

Dodao je da je cinično što danas Srbija u Savetu bezbednosti nije mogla da govori o tome, a pre 25 godina nisu ni pitali Savet bezbednosti da li će da bombarduju Srbiju.

“Pored bombi ne možete još ni da kažete o svemu tome, to govori o međunarodnom pravnom poretku i međunarodnom pravu”, rekao je Dačić.

Naveo je da samovoljna upotreba oružane sile nije dopuštena, jedino je moguća u strogo definisanim uslovima koji su predviđeni poveljom UN.

“NATO i njegove članice nisu imale osnov utemeljen u međunarodnom pravu za agresiju na Jugoslaviju. Zato što je u pitanju svih ovih godina i decenija bila nelegalna borba za ocepljenje Kosova od Srbije i Jugoslavije”, rekao je Dačić.

Naveo je da u Savetu bezbednosti svi govore o teritorijalnom integritetu, a jedino niko ne govori o teritorijalnom integritetu Srbije…

“Moguće je da se digne OVK koja je bila na liniji terorističkih organizacija, oni povedu borbu za otcepljenje Kosova ne od Miloševića, već i pre njega.. Nekoliko vekova se vodi borba za ocepljenje Kosova od Srbije i rušenje našeg teritorijalnog integriteta”, rekao je Dačić.

Comments

Pročitaj još