• Početna>
  • Vesti>

Vladika Ilarion: Predati se nekome u potpunosti i bez ostatka – mi smo za to stvoreni, to je tajna ljubavi

Foto: Radio Goraždevac

Vladika novobrdski Ilarion služio je liturgiju jutros u manastiru Pećka Patrijaršija. Svetoj liturgiji prisustvovao je verni narod iz Goraždevca, povratničkih mesta u opštini Peć, Kosovske Mitrovice i Crne Gore.

U svojoj besedi vikar patrijarha srpskog Porfirija i vladika novobrdski Ilarion, kazao je da ovo što mi živimo prevazilazi moći rasuđivanja i na taj način se predajemo Bogu.

„Hristos je i čovek i Bog. Ljudima je bilo teško to da razumeju i težili su da naprave takvu veru koja će biti u njihovim moćima razumevanja. Ovo što mi živimo u crkvi pravoslavnoj to prevazilazi naše moći rasuđivanja, to je preslavno, to je iznad svakog poimanja, iznad svakog razumevanja. Mora čovek da razapne svoj razum da bi prihvatio živoga Boga, mora i svoja sva osećanja da razapne i da sve ostavi po strani i da se preda Bogu imajući puno pouzdanje u njega, i da kažemo  kada smo sa Bogom nikada nećemo biti na gubitku, nikada nas Bog neće ostaviti bez razumevanja u kojoj meri to možemo da imamo i bez doživljaja Boga, ali ne treba tome da težimo, kaže apostol. Tražimo samo Hrista raspetoga, onoga koji je došao samo da bi nam pokazao koliko nas voli. To je Bog u kojeg mi verujemo. Ne možemo da ga razumemo do kraja, ne možemo ni da doživimo sve do kraja, ali treba da mu se verno predamo. Čovek ima potrebu da se nekome preda u potpunosti i bez ostatka. Mi smo za to stvoreni i to je tajna ljubavi. Što se čovek više preda, to je življi, to je slobodniji, to je radosniji. A Bogu možemo i trebamo da se predamo bez ostatka. E, tu mogućnost nam čuva pravoslavlje. Ono nam kroz svete ikone kazuje da nam je Bog blizak. On je postao sličan nama da bismo mi postali slični njemu“.

Vladika Ilarion dodaje da vera nije težnja za ovozemaljskim carstvom kao što je bio slučaj u paganskom Rimu, već da je za crkvu Božiju bitnije pravoslavlje i pravilne misli o Bogu.

“Mi kada dodirujemo ikonu Hristovu i ikonu Presvete Bogorodice kao njih da dodirujemo. Neka bi nam Bog dao da čuvamo pravoslavlje, da ne saobražavamo svoje verovanje i svoje iskustvo crkveno logici ovoga sveta. Neki su saobrazili veru tome da ona bude praktična da bi se carstvo zemaljsko širilo. Tako je bilo i u vreme pre Hrista. U paganskom Rimu vera je bila kao jedan faktor koji je povezivao celo carstvo i nije bilo bitno da li ljudi u to iskreno veruju, ali su morali da veruju da je car Bog i da ispovedaju njegovo božanstvo, zato što je to bilo bitno da bi se carstvo održalo. Tako su i drugi menjali veru. Crkva Božija se nije dala podjarmiti. Za crkvu Božiju je mnogo bitnije da bude pravoslavna, da pravilno misli o Bogu, da ga pravilno proslavlja, a ne kako će biti prošireno ovozemaljsko carstvo koje je navodno hrišćansko“, rekao je Vladika Ilarion u Pećkoj Patrijaršiji.

Veliki broj vernika pričestio se  u prvoj nedelji Vaskršnjeg posta. Akatist je služen Čudotvornoj Pećkoj ikoni Presvete Bogorodice.

Comments

Pročitaj još