• Početna>
  • Vesti>

U Nišu otkriveno spomen-obeležje Novim kosovskim junacima

Foto: Tanjug

U Nišu je otkriveno spomen-obeležje Novim kosovskim junacima, sa imenima 1.139 stradalih pripadnika vojske i policije od 1998. do 2003. godine.

Otkrivanju Spomen-ploče NATO kosovskim junacima, stradalim braniocima Otadžbine u periodu od 1998. do 2003. godine, prisustvovali su vladika niški Arsenije, ministri u Vladi Srbije, pripadnici Vojske Srbije, članovi porodica i potomci stradalih vojnika i policajaca i drugi.

General-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević, koji je bio komandant ratnog Prištinskog korpusa tokom NATO agresije i komandant treće armije vojske Savezne Republike Jugoslavije, izjavio je da je pre 25 godina izvršena agresija na našu zemlju čiji je cilj bio monstruozna primena Hitlerove doktrine blic kriga.

“Ostvarili su vojnu nadmoć 600 naspram 1. Ubijali su nemoćne, nedužne civile, žene, decu, bebe. u zgarišta su pretvarali naselja, crkve i manastire. Danas 25 godina ubijaju po Srbiji upotrebom radioaktivnog oružja”, rekao je Lazarević.

Rekao je da su najvećoj svetskoj sili naše snage suptrotstavile svoju inferiornu moć, ali smo imali  tajno oružje – bezgranični patriotizam, heroizam, moral, efikasno komandovanje.

“Kosovskim junacima u slavu predaka ostaje za nezaborav, jer zaborav je najteži zločin prema precima i greh prema potomcima, da se večno pamti i ne zaboravi, živela Srbija”, rekao je Lazarević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je da je otkrivanje spomenika pobeda nad zaboravom jer su njihova imena, činovi, godine rođenja, stradanja isklesane na najtvrđem granitu.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je rekao da je naša obaveza da čuvamo sećanje i zahvalnost tim junacima.

“Da buduća pokolenja učimo vrednostima koje su nam oni ostavili- hrabrost, solidarnost, nesebičnost, zajedništvo, da se time čuva bezbednost naše Srbije, sigurnost građana i spokojno detinjstvo naše dece”, poručio je Gašić.

Ministar odbrane Miloš Vučević poručio je da nikada ne smemo zaboraviti civilne žrtve, građane kao što je trudnica Ljiljana Spasić, koji su između dva vazdušna napada išli da kupe namirnice, a za zlikovce su valjda postali legitimna meta.

Comments

Pročitaj još