• Početna>
  • Vesti>

U Gračanici parastos i venci za žrtve rata: Zaborav bi bio još jedan zločin

Foto: RTV Gračanica

Parastosom i polaganjem venaca kod spomen obeležja žrtvama rata, danas je u Gračanici obeleženo 25 godina od početka NATO bombardovanja Savezne republike Jugoslavije.

Nakon parastosa, kao i prethodnih godina, okupljeni imali su priliku da još jednom čuju zvuk sirene koji ih je vratio u 78 dana bombardovanja Srbije.

„Moćna Evropa i velika demokratija, ta snažna istorijska pobednica umrla je na teritoriji Srbije i Crne Gore samim početkom bombardovanja kada je umrlo međunarodno pravo i pravda i raskinuti stari savezi. Tada 19 najjačih obrušilo se silovito, strahovito na jedan mali narod, a gotovo ceo svet je ćutao. Te strašne gvozdene ptice spuštale su tone i tone tereta radioaktivnih bombi, kasetnih bombi i svega ostalog za šta smo prvi put čuli. Pitali smo se i tada, pitamo se i danas otkud im toliko mržnje, čime smo to zaslužili. Okupljeni oko spomenika, memorijala, grobova pamtimo bombardovanje, jer zaborav bi bio još jedan zločin“, rekla je ovom prilikom Brankica Kostić, direktorka Narodne biblioteke Gračanica .

Ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju, venac je položila pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Malinka Mitrović.

„Na ovom mestu okupljamo se nebrojano puta da bi izrazili protest protiv velike nepravde koja nam se čini. I 17. i 24. mart predstavljaju dva najtragičnija datuma moderne srpske istorije. Danas svedočimo 25 godina bola, tuge i stradanja. Postali smo šifre i kolatelarna šteta. Metu nisu birali, gađali su decu, žene, starije osobe, bolesne, trudnice. Ne preostaje nam ništa drugo, nego da se sećamo svih nevino stradalih žrtava, jer na taj način oni mogu živeti sa nama. Mi sa ovog mesta možemo da pošaljemo jednu poruku mira i želju da se ovako nešto više ne ponovi, a rana koju je bombardovanje napravilo nikada neće zaceliti“, istakla je Mitrović.

Organizatori obeležavanja godišnjice su Eparhija raško-prizrenska, privremeni organ grada Priština, Kulturno-prosvetna zajednica Kosova i Metohije i opština Gračanica.

Comments

Pročitaj još