• Početna>
  • Vesti>

Priština: I Kurti i opozicija na Kosovu spremni za vanredne izbore

Foto: Tanjug

Aljbin Kurti tvrdi da su on i njegov pokret “Samoopredeljenje” spremni za vanredne izbore, a da je na opoziciji da se izjasni. Kurti se poziva na odluku prištinskog ustavnog suda da je za raspuštanje skupštine potrebno dve trećine glasova poslanika. Predsednici dve najveće opozicione stranke prihvatili su Kurtijevu ponudu.

Aljbin Kurti je izjavio da je njegov pokret “Samoopredljenje” spreman za vanredne izbore, poručivši opozicionim strankama Albanaca da može da im pomogne ako žele nove izbore, pošto nemaju dovoljno glasova za raspuštanje aktuelnog saziva parlamenta.

Kurti je u intervjuu javnom servisu na albanskom u Prištini rekao da bi u vezi sa novim izborima trebalo da se izjasni opozicija.

“Oni moraju da kažu, ja ne mogu na izbore bez opozicije. Dakle, presuda Ustavnog suda iz 2020. godine pokazala je da je potrebno dve trećine da se raspusti skupština i nema druge opcije da se automatski izađe na izbore”, rekao je Kurti.

“Oni to mogu da urade zajedno sa nama, ovo je moja ponuda. Ja kažem da idemo na izbore kada opozicija hoće. Pomoćićemo opoziciji ako želi na izbore”, istakao je Kurti i ponovio da je “uvek spreman za izbore”.

Najjače opozicione stranke prihvataju ponudu

Usledile su reakcije dve najjače opozicione stranke – Demokratske partije i Demokratskog saveza – čiji su predsednici poručili da prihvataju ponudu.

Predsednik Demokratske partije Memli Krasnići pozvao je Kurtija da od danas započne proces vanrednih izbora, obećavši mu da odmah ima poslanika te stranke za raspuštanje skupštine.

I predsednik Demokratskog saveza Ljumir Abdidžiku izrazio je spremnost za nove izbore, pozivajući Kurtija da ponudi ostavku.

“Ako se predao, neka podnese ostavku. On traži izbore, da postane žrtva, da kaže: ‘Ja sam svrgnut'”, rekao je predsednik DSK.

Pre nego što je Kurti poručio da je spreman za vanredne izbore, poslanik njegovog polkreta Armend Muja rekao je medijima u Prištini da bi “Samoopredeljenje” na njima pobedilo sa više od 51 odsto glasova.

Comments

Pročitaj još