• Početna>
  • Vesti>

Ministarstvo odbrane Srbije: Kurti širi dezinformacije, reč je o redovnim aktivnostima Vojske u koordinaciji sa Kforom

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Načelnik Komisije za primenu Vojno-tehničkog sporazuma Zoran Jovanović izjavio je, povodom navoda kosovskog Aljbina Kurtija o kretanju snaga Vojske Srbije u blizini administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, da je reč o nastavku kampanje dezinformacija usmerenih protiv Vojske Srbije i snaga bezbednosti Republike Srbije, sa ciljem podizanja tenzija.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović istakao da je zapravo reč o redovnoj patroli duž administrativne linije, u bliskoj koordinaciji sa Kforom.

Zoran Jovanović je pojasnio da se u objavi na društvenim medijima vide pripadnici Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti koji izvršavaju redovne zadatke na obezbeđenju administrativne linije i kontroli Kopnene zone bezbednosti, u skladu s Vojno-tehničkim i svim drugim potpisanim sporazumima, kao i da u izvršavanju tih zadataka i primeni Vojno-tehničkog sporazuma Vojska sarađuje sa Kforom.

Jovanović je rekao i da je za kontrolu sprovođenja Vojno-tehničkog sporazuma, saradnju s Kforom i održavanje neprekidne komunikacije između snaga bezbednosti Srbije i Kfora zadužena je Komisija za primenu Vojno-tehničkog sporazuma.

“Širenje obmana i dezinformacija, koje su mnogo puta do sada razotkrivene kao najobičnije laži, deo su šire kampanje Privremenih institucija samouprave u Prištini koja za cilj ima podizanje tenzija, obmanjivanje javnosti, stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na Kosovu i Metohiji i izbegavanje međunarodno prihvaćenih obaveza”, rekao je Zoran Jovanović, navodi se u saopštenju Ministartva odbrane.

Starović: Kurti izmišlja invaziju, reč je o redovnoj patroli u bliskoj koordinaciji sa Kforom

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović izjavio je da Aljbin Kurti izmišlja invaziju kako bi nastavio maltertiranje i represiju nad Srbima koji žive na KiM.

Reagujući na snimak koji je Kurti objavio tvrdeći da se na njemu navodno vide specijalizovane jedinice Vojske Srbije nekoliko metara od administrativne linije, Starović je istakao da je zapravo reč o redovnoj patroli duž administrativne linije, u bliskoj koordinaciji sa Kforom.

Starović je u objavi na mreži Iks istakao da je Kurti pre godinu i po dana u vojnom stilu sproveo okupaciju severa KiM, zabranio Srbima da glasaju na izborima, nametnuo albanske gradonačelnike u srpskim gradovima, zabranio svu srpsku robu na tržištu a od početka februara ukinuo i srpsku valutu.

On je dodao da je sve te jednostrane diskriminatorske mere prećutno odobravala međunarodna zajednica, pod izgovorom takozvanog “kosovskog suvereniteta” i istakao da prisustvo militarizovanih monoetničkih albanskih jedinica kosovske policije na severu KiM krši rezoluciju 1244 SB UN i Briselski sporazum.

“Da još jednom ponovim, jasno i glasno, srpske oružane snage nikada nisu ušle na teritoriju Kosova nakon 1999. godine i nikada neće, dok im to ne dozvoli Kfor, kako je predviđeno Rezolucijom 1244 SB UN”, naveo je Starović.

Aljbin Kurti je kasno sinoć izneo tvrdnje u kojima je naveo da su nedaleko od administrativnog prelaza u Zubinom Potoku primećene jedinice Vojske Srbije kao i da Oružane snage Srbije sprovode redovne vežbe i koriste ih kao izgovor da izazovu namerne provokacije blizu granice sa KiM.

Na samo nekoliko metara „od granice sa Kosovom, juče su primećene specijalizovane jedinice Vojske Srbije“, objavio je premijer Kosova Aljbin Kurti na Fejsbuku.

“Danas u toku dana primećene su specijalizovane jedinice vojske Srbije na samo nekoliko metara udaljenosti od granice sa Kosovom, kod sela Banje u Zubinom Potoku. Slična kretanja zabeležena su i u selu Oslare, kod granice sa Kosovom“, napisao je juče Kurti na Fejsbuku.

„Pažljivo posmatramo da li će pokušati da pređu granicu, iako ovakav pristup njihovih vojnih vozila nije normalan. Kosovo je svesno da Oružane snage Srbije sprovode redovne vežbe i koriste ih kao izgovor da izazovu namerne provokacije blizu granice sa Kosovom “, dodao je Kurti.

Comments

Pročitaj još