• Početna>
  • Vesti>

Svetski Dan osoba sa Daunovim sindromom obeležen u Školi za osnovno i srednje obrazovanje “Kosovski božur”

Foto: Radio Mitrovica sever

Svetski Dan osoba sa Daunovim sindromom obeležen je danas u Školi za osnovno i srednje obrazovanje “Kosovski božur”.

Učenici mitrovačke Gimnazije su zajedno sa svojim profesorima održali inkluzivnu radionicu, koja je bila prilika za zajedničko stvaranje, učenje, crtanje i radovanje.

Mitrovački Gimnazijalci su sa svojim drugarima crtali rasparene šarene čarape, koje su simbol osoba sa Daunovim sindromom, jer su istog oblika kao hromozomi koji se ne mogu upariti. Takođe, šarolike boje predstavljaju veselu i vedru narav osoba sa Daunovim sindromom.

Zamenik direktora Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Kosovski božur” Milun Mijačić rekao je da kroz radionice, kretivne aktivnosti i razgovor, svi učenici imaju priliku da se povežu i razbiju predrasude. On je dodao da osim dece sa Daunovim sindromom, na radionici učestvuju i ostali učenici škole.

„Današnji datum je posvećen osobama sa Daunovim sindromom. On je od 2006. godine uveden kao zvaničan datum, jer simbolično pokazuje aperaciju 21 hromozoma. Daunov sindrom je genetski poremećaj i osobe sa Daunovim sindromom umesto dva hromozoma imaju tri na 21., a upravo on simbolizuje osobe sa Daunovim sindromom“ rekao je Mijačić koji se zahvalio profesorima i učenicima iz Gimnazije.

Direktorica Gimnazije Bojana Vulović kazala je da su danas došli da sa svojim drugarima podele radost i zajedno stvaraju.

„Želeli smo da baš na ovaj dan  posetimo decu koja pohađaju specijalnu školu, a sve u okviru predmeta Primenjene nauke, jer oni u okviru njega izučava Daunov sindrom. Mi smo želeli da dođemo i sa njima podelimo radost ovoga dana i upravo smo to i zatekli na njihovim licima. Želimo da se zahvalimo učenicima i profesorima škole koji su nas lepo dočekali i zaista nam je drago kada vidimo da deca zajedno rade i uživaju u svojim aktivnostima“ navela je Vulović.

Ona je dodala da mitrovačka Gimnazija neguje odličnu saradnju sa ŠOSO „Kosovski božur“ i izrazila nadu da će ta saradnja postati tradicija.

Ovogodišnja tema Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom je „Okončanje stereotipa”.

Ovaj datum, ustanovljen 2006. godine, služi kao podsetnik na važnost inkluzije, podrške i prava ljudi sa Daunovim sindromom. Daunov sindrom, genetski poremećaj koji je prvi put opisao dr Džon Langdon Daun 1866. godine, uglavnom je posledica trizomije na 21. hromozomu, dok se manji broj slučajeva povezuje s nebalansiranom translokacijom ili mozaicizmom.

Comments

Pročitaj još