• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Iduće nedelje razgovori na osnovu konkretnih i realnih predloga koji se očekuju od obe strane

Foto: Fejsbuk (Miroslav Lajčak)

Posle jučerašnje runde razgovora u Briselu Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je da je sa glavnim pregovaračima Besnikom Bisljimijem i Petrom Petkovićem razgovarao o tome kako unaprediti implementaciju Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i o drugim pitanjima vezanim za dijalog, uključujuć i pitanje platnog prometa.

Lajčak je na Fejsbuku naveo da je imao naporan početak radne nedelje.

“Kakav naporan početak nedelje u Briselu! Juče sam bio domaćin dvojici glavnih pregovarača Kosova i Srbije. Bilo je važno utvrditi neke činjenice i dogovorili smo se da nastavimo našu diskusiju o ovom pitanju sledećeg ponedeljka u Briselu na osnovu konkretnih i realnih predloga koje se očekuje da će strane prethodno podneti. Istovremeno, sastanak je pokazao i da će se implementacija Sporazuma o putu normalizacije i dodatni načini za njegovo formalizovanje rešavati na najvišem nivou na sastanku lidera pod pokroviteljstvom dijaloga”, naveo je Lajčak.

Podsetio je da je prošle nedelje boravio u Beogradu, gde je otputovao da se sastanem sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i glavnim pregovaračem Petrom Petkovićem. Napomenuo je da je pre posete Beogradu obišao Prištinu kako bi razgovarao sa Bisljimijem.

“Naše rasprave bile su usredsređene na hitne teme na dnevnom redu dijaloga, uključujući sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji, regulativi Centralne banke Kosova i lokalne izbore u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova. Ovaj sastanak je poslužio kao nastavak mojih prošlonedeljnih razgovora sa prvim zamenikom premijera Kosova, Besnikom Bislimijem, u iščekivanju današnjeg sastanka na nivou glavnih pregovarača. Na oba sastanka, naglasio sam potrebu da se Sporazum sprovede bez odlaganja i pozabavio se hitnim pitanjima koja utiču na dijalog”, naveo je Lajčak.

O trenutnom stanju u dijalogu, kao i o situaciji na Zapadnom Balkanu, kako ističe izaslanik EU, razgovarao je  i tokom posete Berlinu sa savetnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku nemačkog kancelara Jensom Plotnerom, kao i sa sagovornicima u Ministarstvu spoljnih poslova.

Comments

Pročitaj još